Kloppend hart van Rotterdam

Wat is wel / niet gers in Rotterdam?

Hans Reitzema Tekst
Hans Reitzema Beeld

Veel vuil

“Culturen vloeien in Rotterdam mooi in elkaar over. Je ziet steeds meer eenheid ontstaan door de jaren heen, mensen uit verschillende culturen gaan met elkaar om. Ik denk dat tegenstellingen kleiner worden. Dat komt natuurlijk ook door gewenning. Aan het einde van de lente was het bijvoorbeeld ramadan. Iedereen accepteert dat, iedereen houdt daar rekening mee. Ik ben zelf van Surinaamse afkomst. Op de werkvloer en op school merk ik daar niks van. Rotterdam is gewoon kleurrijk en dat maakt het ook zo mooi. Suriname is met al zijn verschillen ook een eenheid geworden en dat is hier ook. Je ziet het steeds meer naar elkaar toegroeien.

Ik erger me wel aan het vuil op straat. Ik denk dat dat wel een stuk minder kan. Ik weet niet waar dat vandaan komt, maar hou Rotterdam gewoon schoon. Het is zo’n mooie stad. Daar moet je goed voor zorgen.”

Lionel Aroma, student mediavormgeven

Levend orgaan

“Jonge families, oude families, hipsterjongeren, hooligans; Rotterdam is als een levend orgaan. We leven niet langs elkaar maar echt mét elkaar. En de architectuur is maf. De hele stad ziet er gewoon maf uit. Het klopt niet, maar toch ook weer wel. En dat weerspiegelt ook weer de bewoners. En je kan hier zoveel doen. Culturele dingen, muzikale dingen, kunstdingen. Er is altijd iets bezig. Je kan nooit zeggen: ‘ik heb niks te doen’. Als je je verveelt in Rotterdam ligt het aan jou en niet aan de stad.

Jammer dat de waterafvoer zo slecht is bij veel regen. Dat is echt een probleem hier. En weet je wat lastig is? Een huis vinden. En dan niet fancy à la Calippo of Calypso of hoe heet dat gebouw, maar betaalbare woningen. Ik help op de universiteit buitenlandse studenten. Die kunnen gewoon geen huis vinden. Die hebben het moeilijk hoor, die zitten noodgedwongen in hotels.”

Veja Marackinaite, avonturier / freelancer


Altijd leuk

“De culturele sector hier is echt heel erg mooi. Die is al een hele tijd aan het opbloeien, en nog steeds. Leuke initiatieven. Ik ben een tijdje vrijwilliger geweest bij Roodkapje, dat vind ik bijvoorbeeld heel erg tof. En het hele stationsgebied, hoe dat allemaal is geworden. Daar wilde je vroeger echt niet komen en nu is het daar leuk. Met het Schieblock en de Luchtsingel en zo. Je kunt hier veel kanten op. De veelzijdigheid van de Rotterdammers komt eigenlijk terug in de veelzijdigheid en de grootte van de stad. Ik heb een tijdje in Noord gewoond en een tijdje op Zuid en nu woon ik in het Witte de Withkwartier, dus precies ertussenin. Maar het is altijd leuk.

Het verkeer en de luchtkwaliteit moeten wel echt veranderen. Als ik de Westzeedijk oversteek en ik zie al die auto’s langskomen en het is wat warmer, dan merk ik het echt aan mijn luchtwegen.”

Ruben Baltussen, kunstenaar