Rotterdammers maken Rotterdam

Wat is wel / niet gers in Rotterdam?

Mick de Witte Tekst
Hans Reitzema Beeld

Juist bewoners een kans geven

“Ik heb al op veel plekken in deze mooie stad gewoond. Ze is aardig opgeknapt! Het wordt steeds mooier en in veel wijken ook veiliger. Ik vind al die initiatieven van ontwikkelaars prachtig, maar nog mooier vind ik de initiatieven van bewoners die hun buurt zelf willen opknappen of klussen aan een eigen huis. Ik vind het belangrijk dat iedereen in de stad kan wonen en dat je niet naar Barendrecht moet verhuizen omdat er hier geen huizen voor je zijn. De woondiversiteit moet worden vergroot.

Ook zie ik dat bewonersinitiatieven soms vastlopen. Ik zou graag uitzoeken waarom. Verdichten is het nieuwe bouwen; het uitdijen met succesvolle vinexwijken aan de stadsranden moet stoppen. Dus juist bewoners moeten een kans krijgen om het leefbaar te houden in de stad. Wat ik er erg belangrijk vind, is die betrokkenheid van de Rotterdammer. Dat moeten we als gemeente meer faciliteren en echt serieus nemen. Niet alleen met woorden maar ook met daden.”

Robert Simons
wethouder Stedelijke ontwikkeling en integratie 


Elk huis is anders in deze stad

“Als Rotterdammer heb ik de stad zien groeien. Ik word warm van binnen als ik over de Boompjes de stad inrij. Als meubelmaker kom ik bij iedereen thuis en het valt me op dat mensen die in het centrum wonen vaak gezelligere en mooier ingerichte huizen hebben dan elders; warmer. Rotterdammers willen ook graag een detail of heel project mee ontwerpen. Echt elk huis is anders, dat vind ik ook mooi aan mijn werk.

Ik ben blij met de nieuwbouw, er moet variatie zijn maar soms is het echt mislukt. Dan hebben ze er een historisch tintje aan willen geven maar dat is dan gewoon lelijk: te grove materialen en allemaal drie tot vijf etages hoog. Het is een schoenendoosformaat. Niet alleen lastig verbouwen maar ook voor de bewoners vervelend met al die trappen. En gehorig! Terwijl even verderop een prachtig project staat dat wél klopt: mooi interieur en passend in het straatbeeld. Ik ben benieuwd wie dat in de gaten houdt.”

Benjamin de Witte
eigenaar Bsign Meubelmakerij


De Rotterdammer staat niet altijd op 1

“In Rotterdam heeft Urbannerdam aan 300 klushuizen en zelfbouwwoningen gewerkt. Wij hebben een lijst met 1500 Rotterdammers die zelf willen bouwen in de stad. Wat wij doen is zelfbouwprojecten initiëren en begeleiden. Nu er minder klushuizen zijn, richten wij ons meer op nieuwbouw- en transformatieprojecten. Er zijn echt nog wel plekken in de stad om Rotterdammers aan de knoppen te laten. Want daar gaat het in mijn ogen uiteindelijk om: zelf bepalen en ontwerpen hoe jouw huis eruitziet.

Nu andere gemeenten het zelfbouwen meer omarmen, loopt Rotterdam een beetje achter. Als stad moet je voorkomen dat de woningmarkt Amsterdamse trekjes krijgt. Dit mag geen stad worden waar enkel nog investeerders kunnen kopen. In mijn werk kom ik overal in de Randstad, elke gemeente geeft burgers op een eigen manier de ruimte om te kunnen wonen. In Rotterdam zie ik helaas dat de Rotterdammer niet altijd op nummer 1 staat.”

Alexander Keizer
adviseur Urbannerdam