Kloppend hart van Rotterdam

Wat is wel / niet gers in Rotterdam?

Amy Schellius Tekst
Hans Reitzema Beeld

De waarheid op tafel

Vergelijk je Rotterdam met andere steden in Nederland, dan zie je dat ondernemers, organisaties en bedrijven in Rotterdam makkelijker samenwerken. Daarnaast zijn ondernemers ook opener naar elkaar toe. Je gooit hier eerder de waarheid op tafel en zegt hoe je ergens over denkt, zonder dat het meteen persoonlijk wordt opgevat.

Ik vind wel dat gemeente Rotterdam de kleine ondernemers uit de stad wat meer zou kunnen steunen. Ze zullen de midden- en kleinbedrijven niet snel inschakelen voor een opdracht. Als ze deze kleinere ondernemers wel de kans geven, stellen ze vaak eisen die niet haalbaar zijn. Ik vind dat de gemeente meer risico moet durven nemen. Kleine ondernemingen zijn immers een stuk flexibeler, waardoor er ook veel meer mogelijk is.

Wilma Gillis-Burleson
Directeur Legato BV en lid Raad van Commissarissen
Rabobank Rotterdam 


Overdreven bescheiden

Positief aan de ondernemersmentaliteit in Rotterdam vind ik de nuchterheid. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Daardoor heb ik het gevoel dat ik me ook niet anders hoef voor te doen dan ik ben, dus niet strak in het pak verschijnen of keurig beschaafd Nederlands praten. Ik zie dit wel in andere steden gebeuren en het is dan heel fijn als je merkt dat dat in je eigen stad niet nodig is.

Maar die nuchterheid kan soms ook als nadeel werken. Dan slaat het om in overdreven bescheidenheid. Ik vind dat ondernemers in heel veel dingen verdomd goed zijn en het ook goed voor elkaar hebben, dus dan mag je dat ook laten zien. Mensen zeggen vaak: in Amerika kan alles. Maar in Rotterdam kan ook een hoop. Qua ambitie mogen we die Amerikaanse mentaliteit zeker ook hebben. Zolang we het maar niet opblazen.

Berry Kriesels
Oprichter en eigenaar Omnigen


Commercieel uitbuiten

Trots ben ik op de diversiteit van de ondernemers in Rotterdam. Het maakt niet uit wat je achtergrond is of waar je vandaan komt, iedereen krijgt de ruimte om zich te ontwikkelen. Dat kan alleen zijn, maar ook binnen een samenwerking met anderen. Daarnaast ben ik trots op al die vrouwen die succesvol ondernemen en daar ook hun kans pakken. Ze doen het vooral op hun eigen manier en zetten zoiets moois neer.

Ik ben een trotse Rotterdammer, maar waar ik moeite mee heb is dat de ‘hippe’ status van de stad aanleiding is om zaken te snel commercieel uit te buiten en dat ondernemers elkaar kopiëren. Dan zie je dat zelfs de allerleukste ondernemers toch niet zo gers zijn als ze zich doen voorkomen. Geef mij maar het rauwe en authentieke, dat je een beetje moeite moet doen om de mensen en de stad te leren kennen en te veroveren.

Deniece von Harras
Eigenaar SmartUp Network, NL Zakenvouwen en NXT business