Kloppend hart van Rotterdam

‘Iets doen omdat je vóelt dat je het wilt’

Ilse Breget Tekst
Rick Arnold Beeld

“Mensen laten zich veel te veel beïnvloeden tegenwoordig, zijn veel te passief. Het zou je geen moer moeten schelen wat anderen zeggen.” Katendrechtenaar Joop Verschoof tuurt naar de overkant van de Maas terwijl hij die woorden spreekt. Hij is er wat geïrriteerd over en zou graag zien dat het anders was: “Als we eens meer zouden doen wat we willen, zouden we een stuk gelukkiger zijn.” Als Life Motivatie Coach inspireert en begeleidt hij mensen.

Het klinkt zo simpel: doen wat je wilt. Voor sommige mensen zal het zeker zo eenvoudig zijn, maar voor de meeste mensen is dit het moeilijkste wat er is. Want ja, wat wil je nou eigenlijk écht?

Sterk en zwak

“Wat iemand wil, kan van alles zijn en dat maakt mij ook verder niet uit. Waar het mij om gaat is dat ik je begeleid bij het boven water krijgen van ‘je willen’ en je doel. Belangrijk is het benoemen van eigenschappen en emoties: positieve en negatieve. Wat versterkt je en wat verzwakt je? Als je die versterkende en verzwakkende factoren in beeld hebt is het van belang dat je je energiehuishouding goed leert aanvoelen. Waar loop je op leeg en waar krijg je energie van?”

En tussen dat negatieve en positieve ontstaat een gebied waar je op een gegeven moment je wil duidelijker voelt. Grote vraag daarna is volgens Joop: “Wat houdt je tegen? Durf je niet?”

Kampioen karate

De nu 67-jarige Joop heeft als ‘jochie van de Kaap’ veel bereikt in zijn leven; hij werd zes keer Nederlands kampioen Kyokushin karate, zette een keten van karatescholen op en een succesvol sportcentrum in de Kipstraat “met tennisbanen op het dak.” En dat zijn nog maar enkele van zijn mijlpalen.

‘Ik deed alleen dingen omdat ik vóelde dat ik het wilde’

Zelfmotivatie versterken

Met zijn levenservaring wil hij nu anderen helpen bij het bereiken van hun doelen door het verstreken van hun zelfmotivatie. “Ik heb in mijn hele leven telkens weer de confrontatie met mezelf opgezocht. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik alleen dingen deed omdat ik vóelde dat ik het wilde. Ik was ontzettend gedreven en ging door waar anderen stopten.”

Geboren en getogen op de Kaap

Wat zijn doelgerichtheid wellicht heeft gevoed, is dat Joop “is geboren en getogen op de Kaap” en er nog steeds woont. Niets Katendrechts is hem vreemd. In zijn kinderjaren, net na de oorlog, schooierde hij vaak op straat. In die tijd was de Kaap de plek waar havenschepen aanmeerden en de bemanning vertier zocht in de kroegen en bij de Nederlandse meiden van plezier. “Het was ’s avonds gezellig rumoerig, net een dorp. Iedereen kende elkaar.” Dat er rauwe randen aan zijn kindertijd zaten, blijkt wel als hij vertelt: “Mijn moeder stond achter de bar en mijn vader zat ervoor.” Als jongste van drie kinderen kende het leven toen al flinke uitdagingen voor hem.

Succesvolle pionier

Dat heeft hem er niet van weerhouden een succesvolle pionier te zijn. “Ik was vaak ergens de eerste mee: de eerste in de school van Loek Hollander die Nederlands Kampioen karate werd, de eerste die vrouwen praktijkcursussen zelfverdediging gaf en de eerste die Tameshiwari [het breken van voorwerpen, red.] in wedstrijdvorm opzette. En zo kan ik nog wel even doorgaan”, somt hij zichtbaar trots op.

Goudeerlijk

Nu is hij nog steeds aan het pionieren. “Ik ben nu Life Motivatie Coach, aangesloten bij de NOBCO trouwens, en de manier waarop ik coach, vind je ook nergens anders.” Welke manier dat is? In ieder geval heel Rotterdams, of beter Katendrechts: direct en confronterend, maar goudeerlijk.

www.joopverschoof.nl