Kloppend hart van Rotterdam

Wat is wel / niet gers in Rotterdam?

Annelies Heinen Tekst
Hans Reitzema Beeld

Charmant moppervolk

“Rotterdam barst van de contrasten. Dat vind ik interessant aan de stad. Contrasten in bijvoorbeeld architectuur en inwoners. Nieuwbouwwoningen en panden met achterstallig onderhoud staan dwars door elkaar heen. Net zoals de mensen. Je ziet hier veel verschillende groeperingen, van gabbers tot hoolies. Alles en iedereen staat in contrast met elkaar, maar komt ook weer mooi samen. Een goed voorbeeld daarvan vind ik het Metropolis Festival. Culturen stromen daar vloeiend in elkaar over. Die contrasten maken Rotterdam.

Ik houd zoveel van deze stad dat ik het echt heel moeilijk vind om iets negatiefs te bedenken. Maar als ik dan toch iets moet kiezen is het dat Rotterdammers zo kunnen zeiken. Het is nooit goed. Er is altijd wat. Maar ook dat heeft weer zijn charme. En ook dat maakt Rotterdam. Ik omarm Rotterdam zoals Rotterdam is. Met de leuke en minder leuke dingen.”

Ofra Beenen, Dj Hollywood & Vine / Programmeur Poppodium Bibelot


Open klimaat

“Wat ik heel tof vind aan Rotterdam is het klimaat. Laatst las ik in een artikel dat veel mensen uit grote steden wegtrekken, maar niet uit Rotterdam. Ze komen juist hier wonen. Rotterdam trekt aan. Dat vind ik echt heel gaaf! Iedereen mag ook zo lekker zichzelf zijn. Het open klimaat zorgt ervoor dat we creatief worden en onze dromen najagen. Kijk bijvoorbeeld naar Coolblue. Of Tropicana; opgekocht door een investeerder en nu vol kleine bedrijfjes die duurzaam produceren. Of de verbouwde havenloods op Katendrecht. Rotterdammers maken van niets iets. Iets heel tofs.

Waar ik een hekel aan heb is de negatieve scheiding tussen Noord en Zuid. Zuid wordt echt nog een beetje gezien als het zwarte gat. Gelukkig komt daar verandering in. Er komen nieuwe huizen en er wordt geïnvesteerd in de mensen. Maar in zo’n snelle stad mogen die veranderingen wel wat vlugger.”

Hannan el Garmouhi, Algemeen directeur Buurt m/v onderdeel van Antes

Ondoordacht maar succesvol

“In heel veel andere Nederlandse steden is alles zo doordacht. Hier in Rotterdam niet. Als je een goed idee hebt, begin je gewoon. In een of ander rot pand bijvoorbeeld. En vaak groeit dat uit tot iets succesvols. Daar zijn zoveel voorbeelden van. Rotterdammers hebben een andere geest denk ik. ‘Als ik iets leuk vind, en anderen vinden dat toevallig ook, nou, helemaal te gek.’ Dat is superkrachtig! De gemeente biedt ons ook de ruimte. Die is goed benaderbaar en je kunt snel starten. Zij zien vervolgens het succes en dat creëert vertrouwen en biedt nog meer ruimte.

Wat hier een beetje haaks op staat is dat jonge Rotterdammers in mijn ogen niet echt gestimuleerd worden hun passie te ontdekken. Veel jongeren volgen een opleiding, maar weten eigenlijk niet waar hun hart ligt. Rotterdam kan hier wel iets meer in betekenen. Juist omdat hier zoveel kansen liggen.”

Paul Toorop, Mede-eigenaar Toko Toorop