Rotterdammers maken Rotterdam

Wat is wel / niet gers in Rotterdam?

Gers! magazine Tekst
Hans Reitzema Beeld

Toffe veranderingen

“Ik kwam naar Rotterdam als student en beleefde het studentenleven in zijn volle glorie. Daarna was ik een jonge werkende moeder en ontdekte ik wat de stad voor jonge kinderen te bieden heeft. Nu ontdek ik Rotterdam als creatieve ondernemer, met alle geweldige kansen. Ik zie het culturele leven en de toffe veranderingen die Rotterdam de laatste jaren heeft doorgemaakt. Eigenlijk ben ik met de stad meegegroeid en leer ik Rotterdam elke keer wéér opnieuw kennen.

Er gebeurt heel veel in de culturele sector. Er zijn leuke musea en creatieve evenementen, die ook heel erg de sfeer in de stad bepalen. Als het filmfestival er is, leeft de stad op een hele andere manier dan als er andere evenementen zijn.

Rotterdam is gewoon áltijd druk en er zijn heel veel mensen met een kort lontje. Bijvoorbeeld in het verkeer. Dan steek je kennelijk niet zo handig over en wordt er gelijk naar je getoeterd. Dat mag soms wel eens wat relaxter.”

Alexandra Noorman, Eigenaar van ByAlex Playmats (byalex.shop)


Echte allure

“Wat ik heel gers vind is het Oude Luxor. Het is natuurlijk eigenlijk een heel klein theatertje en dat het nu weer zo bloeit en leeft vind ik heel mooi. Ik heb wel eens gehoord dat mensen zoals Paul de Leeuw en andere cabaretiers en acteurs een actie op touw hebben gezet om het te laten voortbestaan naast het Nieuwe Luxor.

Verder begint Rotterdam nu ook echt allure te krijgen. Het gaat hard in Rotterdam. Dingen komen ook vrij snel. Ik vind dat depot van Boymans heel tof. Dat wordt gewoon uit de grond gestampt. En dan dat gebied rond de Keileweg, M4H. Wat daar ook allemaal gebeurt, echt heel gaaf. Dat is echt in no-time van havengebied tot culturele broedplaats geworden, helemaal hip en happening.

Eigenlijk heb ik niks te klagen over Rotterdam. Nou ja, het vuurwerk dan. Mijn kat wilde er twee weken niet meer van eten. Dus ik hoop echt dat dat vuurwerkverbod doorgaat.”

Peter Bak, Fotograaf bij Peter Bak Photography (peterbak.nl)


Duidelijk en direct

“Ik vind de Rotterdammer heel leuk. Ik hou heel erg van dat duidelijke, dat directe, er niet omheen draaien, durven zeggen waar het op staat. Zo zijn we dat hier gewend. Ik heb in Amsterdam gewerkt. In het begin wist ik niet beter en moest ik heel erg wennen. En zij ook aan mij! Laatst nog met een branchecollega uit Amsterdam. Toen dacht ik: je draait eromhéén, je durft dingen niet te zeggen!

Ik vind de architectuur van Rotterdam echt, écht, écht! het einde. En dan vooral de combinatie van oud en modern.

Wat ik een práchtig plaatje vind, is als je naar het Stadhuis loopt en dan zie je het Timmermanshuis erdoorheen. Ja. Spectaculair!

De overlast rond het Stadhuisplein is vreselijk. Ik woon daar en het is echt herrie, rijen politie, honden om mensen van het plein af te jagen. Dat is eigenlijk het enige wat ik niet leuk vind in Rotterdam.”

Willeke Zorg, Oprichter van de Workoutclub (workoutclub.nl)