Kloppend hart van Rotterdam

Opnieuw verliefd

Lotte Kuhlmann Tekst
Joris den Blaauwen Beeld

Wie: Carolien van Eykelen Wat: adviseur Rotterdam Circulair, gemeente Rotterdam

“Als ik een slecht humeur heb, pak ik de watertaxi. Even met een bootje over de Maas. Ik voel me dan direct een stuk beter.” Carolien van Eykelen woont al haar hele leven in Rotterdam. Opgegroeid in IJsselmonde, via Pendrecht naar Blijdorp, een tussenstop op de Dordtselaan en nu woont ze naar tevredenheid in Vreewijk, in een huis met een tuin vol appel- en perenbomen.

“Mijn man en ik hebben er even aan gedacht uit de stad weg te gaan, maar wij vonden onze liefde voor Rotterdam terug op de Dordtselaan. Regelmatig liepen we door de Maastunnel of langs de Maashaven naar het centrum. Dan pas merk je hoe divers de stad is. Er is een beroemde quote: ‘Ik hoef niet op vakantie, want ik woon in Rotterdam’. Dat is écht zo. Er zijn hier zoveel bijzondere plekken die bij elke stemming passen. Denk aan Trompenburg Tuinen en Arboretum of Katendrecht. Ik drink graag een pilsje bij de Fenix Food Factory of bij Posse. Daar voel ik me net zo op mijn gemak als thuis. Veel mensen kennen de stad niet goed, die hebben vooroordelen over bepaalde wijken. Het enige wat je daartegen kunt doen, is er gewoon heengaan. Zuid is net zo groot als Eindhoven. Je kunt niet 244.000 mensen over één kam scheren. Alle wijken hebben iets bijzonders, je moet alleen wat extra moeite doen om je erin te verdiepen.”

Carolien werkt voor Rotterdam Circulair. Ze houdt zich bezig met de inzameling van organisch afval. “Soms voel ik me Alice in Wonderland. Mensen hebben de wildste ideeën om circulair bezig te zijn. Als je groente- en fruitafval goed inzamelt, kun je er bijvoorbeeld weer nieuwe dingen van maken. Dat is mooi om te zien.

Ik heb een hekel aan afval dat naast de container wordt geplaatst. Aan de Dordtselaan had ik een piepklein keukentje met weinig ruimte om afval te scheiden. Het is dan van belang dat het op straat goed geregeld is. Ik vind het jammer als mensen hun troep niet opruimen. Buiten is van ons allemaal. Soms zie je mensen met zeven tassen boodschappen naar het park lopen om te barbecueën en na afloop is het een troep. Waarom neem je dan niet de moeite om met twee tassen afval terug te lopen? Doe je afval in de goede container, dan kunnen we er weer wat mee.”