Kloppend hart van Rotterdam

Lekker fröbelen

Simone Dijkman Leeuwenkamp Tekst
Joris den Blaauwen Beeld

Wie: Saskia Warnaar Wat: Oprichtster Fröbel

We treffen Saskia Warnaar op een locatie die echt ‘haar plekje’ is: een groente- en fruitkraam op de markt in Rotterdam. Net achter de poffertjeskraam, aan het begin van de markt, vind je haar elke dinsdag en zaterdag om haar handige kar vol te laden met verse groenten en vers fruit.

Warnaar heeft Fröbel opgericht, een sociale onderneming die met veel plezier en aandacht ontbijt, lunch en lekkers maakt en serveert.

En vandaag, 1 februari, is het notabene de verjaardag van Fröbel. “Vandaag drie jaar geleden openden we de deuren van de lunchroom aan de Westerstraat. Hoe bijzonder is dat?”

Inmiddels werken er zestig mensen bij Fröbel, is er een openbare lunchroom bij een bejaardentehuis ‘op Zuid’, leveren ze serieus veel taarten aan de binnenstad van Rotterdam en runnen ze de bedrijfscatering van Ahoy. “Ja, supertof natuurlijk met het aankomende Songfestival! Maar hier is het dus allemaal begonnen. Op de markt. Toen ik net in Rotterdam kwam wonen en Fröbel nog niet had, had ik een app-groep met vijftien vrienden die iedere dinsdag aangaven of ze ’s avonds mee wilden eten. Alle aanmelders legden vijf euro in. Ik ging dan naar de markt en dook de rest van de dag de keuken in. Ik maakte dan voor iedereen een driegangendiner. Heel veel recepten voor Fröbel zijn zo ontstaan.”

Hier bij Superfruit kennen ze haar inmiddels ook. “Doordat ik alle kramen op de markt heb uitgeprobeerd, weet ik dat ik hier het beste slaag. In de winter kies ik wat meer groenten voor de speciale soepjes en in de zomer neem ik natuurlijk fruit mee voor de verse smoothies.”

Doet ze elke week alle inkopen voor Fröbel nog steeds zelf? Lachend: “Nee, natuurlijk niet. De standaard dingen worden elke week geleverd. Maar we heten niet voor niets Fröbel: fröbelen is dingen doen die je leuk vindt op een fijne plek. Daar ontwikkel je je door. Dat geldt voor iedereen en misschien nog wel meer voor ons personeel, waar veel mensen een verstandelijke beperking hebben. Kortom, ik vind koken nog steeds leuk, dus als er ruimte over blijft om zelf de specials van de week te verzinnen, dan blijf ik zelf ook fröbelen.”