Rotterdammers maken Rotterdam

Van feestende gay’s tot pimpelende kunstenaars

Serga van Roon Tekst
Rick Arnold Beeld

Zoveel mensen, zoveel smaken. En dus ook: zoveel kroegen. Het fijne van wonen in een grote stad, is dat je geen genoegen hoeft te nemen met één enkele buurtkroeg. Punkers en rockers, gay’s en bikers, Antillianen en kunstenaars: elke subcultuur heeft zo zijn eigen hangout. Gers! nam een kijkje bij vier totaal verschillende Rotterdamse uitgaansgelegenheden.

Café Timmer: keilen met kunstenaars 

Café Timmer (sinds 1896) was vroeger de plek waar journalisten, kunstenaars en zeelieden het gebroederlijk op een stevig potje keilen zetten. Om de sterke verhalen die dat opleverde, wordt nu soms nóg gelachen. “Effe allemaal je klep houden!”, klonk het geregeld. Als het dan eindelijk stil was, belde de journalist lallend zijn stukje door naar de krant. Om daarna het drinken snel te hervatten. Wat is daar nog van over? Verbazingwekkend veel eigenlijk. Het interieur, de schitterende pui, de keiltjes (jampot-achtige bierglazen), de sluitingstijd (negen uur ‘s avonds), de kurkdroge barman: alles in tact. En de stamgasten? Kunstenaars en journalisten komen er nog steeds, de oude garde dan. Ze houden van hun kroeg. Nieuwelingen worden weliswaar even met een schuin oog bekeken, maar dat is stamgasten nu eenmaal eigen. Het ijs is snel gebroken. “Nooit op die stoel gaan zitten, want dan maak je het niet lang meer!” Het is te hopen dat het tegendeel voor Timmer geldt.

Café Timmer, Oude Binnenweg 120, Rotterdam

De Regenboog: vrolijke gay’s

Lekker harde muziek, veel glitter en een gigantische discobol. Welkom in De Regenboog. Thuishaven voor gay’s en vaak genoeg ook de nodige hetero’s. De bar staat ook wel bekend als ‘De Skihut’ voor homo’s. Zeker na twaalven zit het hier stampvol en vliegen de songfestivalhits en Hollandse klassiekers je om de oren. Voor je het weet (je was het zeker niet van plan) zing-schreeuw je mee met ‘Vlieg met me mee’ van Paul de Leeuw. Of maak je een dansje op de vierkante centimeter. Ook kan het zomaar gebeuren dat je als vrouw opeens in je nek wordt gezoend door een man. Verwarrend, althans in deze kroeg. Hoe dan ook, in De Regenboog geldt: doe mee of ga weg. Verzetten heeft geen zin. Jezelf overgeven is zo moeilijk ook niet, want iedereen is vrolijk, aardig en (licht)beschonken. Is het kitsch? Is het kneuterig? Absoluut. Maar zelfs rechtgeaarde hetero’s die een hekel hebben aan carnaval, kunnen hier een vrolijke nacht beleven.

Bar De Regenboog, Van Oldenbarneveltstraat 148a, Rotterdam

The Other Place: bier, bikers en blues

‘Het enige echte Rock en Blues (Biker) café van Rotjeknor.’ Zo presenteert The Other Place (voorheen Out of Time) zich op het web. Inderdaad, het is hier bikers en rock wat de klok slaat. De motoren buiten, de motor die boven de entree hangt, de clientèle – bikers in volledige clubuitdossing – de argeloze stapper zou een drempelvreesje kunnen ervaren. Onnodig. Barman Ton is aardig, de rockmuziek meer dan toegankelijk en het bier koud. Ton doet zijn best een wat breder publiek te trekken; iedereen moet zich welkom voelen hier. Vaak genoeg mengen de motorrijders zich inderdaad met ander uitgaanspubliek van de Binnenweg. Maar deze avond zijn het toch vooral motorrijders die de ruimte vullen. Een biker deelt in de riante rookruimte gemoedelijk een statafeltje met drie andere gasten. Problemen doen zich hier eigenlijk nooit voor, daarvoor is ook de onderlinge kameraadschap te groot. Best een prima plek voor een biertje dus, en in elk geval weer eens iets heel anders.

Café The Other Place Rotterdam, Nieuwe Binnenweg 345, Rotterdam

Blender: dansen en sjansen

Hapje eten, wat nippen aan cocktails en daarna… dansen. Het kan allemaal in het gerestylde Blender. Vanaf een uurtje of twaalf transformeert de zaak langzaam in een club. Zien en gezien worden? Daar draait het hier zeker niet om volgens bedrijfsleider Hani Asfdaai. VIP-service ontbreekt en de dresscode is ‘heel relaxed’. Want hoewel Blender zichzelf online aanprijst met de tekst ‘Internationale allure in een wereldstad´, moet het wel een beetje lekker Rotterdams blijven, down to earth. Het is vooral dansen en sjansen hier. De dj’s draaien een soort eclectic, variërend van disco tot house. En de clubgangers en cocktailnippers? Donderdag is het studentenavond, op de overige avonden is iedereen boven de 25 jaar welkom. Wel even je identiteitsbewijs laten zien. Ben je jong en wil je wat? Grote kans dat je het vindt in Blender, zo wil het gerucht. Hani is in elk geval pas tevreden als iedereen ’s nachts de zaak verlaat met een grote glimlach op zijn gezicht. Inclusief hijzelf.

Blender, Schiedamse Vest 91, Rotterdam