Kloppend hart van Rotterdam

Chris Ezerman en Victor’s Wedding Design

Marcel Jongmans Tekst

Bij de een koop je een jurk voor een ‘huwelijk met levenservaring’. Bij de ander kies je een creatie met ‘strakke lijnen en weinig poespas’. Modeontwerpers Victor van Westering van Victor’s Wedding Design en Chris Ezerman ontwerpen allebei trouwjurken. Hoe verschillend ze ook zijn, hun doel is hetzelfde: vrouwen laten stralen op de dag dat ze hun ja-woord geven.

Chris Ezerman

Zijn werkatelier bevindt zich in een oude school. Modeontwerper Chris Ezerman ruimt snel wat spelden op van het kleine tafeltje. Op de achtergrond hoor je onmiskenbaar de geluiden van de stad. De mooiste zijden, wollen en katoenen stoffen liggen in houten kasten, wachtend om vermaakt te worden tot avondjurk of broekpak. Kleur voor kleur van topkwaliteit, want Ezerman is een stoffenman. Vanaf zijn achtste levensjaar weet hij dat hij de mode in wil. Hij kiest voor een opleiding Textiel en Retail en doet een jaar textieltechnologie. Maar het vak leert hij pas echt als hij bij een bedrijf werkt dat muzikantenuniformen maakt. “Dat gecombineerd met aanvullende trainingen en workshops, heeft ervoor gezorgd dat ik het ambacht goed in de vingers kreeg.”

De ontwerper maakt graag een mooi mantelpak of een avondjurk, maar schuwt ook een goed herenkostuum niet. “Bij vrouwen is de uitdaging groter. Al is de wisselwerking met een eigenzinnige man ook leuk om mee te maken tijdens het maakproces.”

‘Vrouwen zijn zich heel bewust van zichzelf’ 

Lekker stuk

Vrouwen weten Elzermans atelier ook geregeld te vinden voor een bruidsjurk. “Bij mij zijn het vaak niet de jonge meiden die voor de eerste keer trouwen en een mooie, witte prinsessenjurk willen. Ik zeg altijd dat ik vaak de huwelijken met levenservaring doe. Daarbij is het voor mij de uitdaging om een mooier plaatje van iemand te maken.” Als een dame een maatwerkjurk wil, nemen ze samen de dag door. “Wat voor sfeer, welke gasten? Ik maak iets anders voor een huwelijk op het strand in Florida dan voor een winterse bruiloft.”

Tijdens het proces van meten en stoffen kiezen, gebeurt er voor die spiegel veel meer dan alleen de creatie van een jurk, weet Ezerman. “Vrouwen zijn zich heel bewust van zichzelf. Ze weten waar ze te weinig of teveel hebben. Als ze zichzelf dan opeens weer een lekker stuk voelen dan is dat zo’n mooi moment.” Ezerman geniet zichtbaar als hij het over zijn klanten heeft. “Niet iedere vrouw is perfect, maar ik zie wel altijd een leuk mens. Je moet eigenlijk een beetje van ze houden en dat doe ik.”

Schiedamseweg 282 (alleen op afspraak)
3025 AS Rotterdam
06 25208931
www.chrisezerman.nl

Victor’s Wedding Design

Zijn etalage springt eruit aan de Goudsesingel. De steeds wisselende bruidscreaties van Victor van Westering, eigenaar van Victor’s Wedding Design, houden vele vrouwen spontaan staande. Op de achtergrond klinken de jazzy klanken van Diana Krall. Het werkatelier bevindt zich uit het zicht, onder de winkel. Tweeëntwintig jaar is Van Westering al bezig met het ontwerpen van trouw- en avondjurken. En al die tijd met een heldere missie. “Wij vervullen dromen van bruiden. Punt.”

Hij is vier als de kleine Victor naast zijn moeder – die coupeuse is – van gevallen stukjes stof zijn eerste creaties maakt. “Toen wist ik al dat ik ontwerper wilde worden. Ik ontwerp graag voor vrouwen. Meer rondingen, meer creatieve mogelijkheden, meer uitdaging.” Hij maakt de Academie de Couture af en bezoekt de Rotterdamse Snijschool. Daarna is het tijd zijn winkel te openen. Eerst in Delfshaven en daarna in het centrum van Rotterdam.

‘Een onmogelijk lichaam bestaat niet’ 

Eerste keer

De jurken kenmerken zich door strakke lijnen en weinig poespas. Van Westering: “Veel dames die door ons een jurk laten maken, trouwen voor de eerste keer. Maar hun leeftijd ligt tussen de zesentwintig en veertig. Een standaardjurk is bij deze groep niet in trek. En wij willen dat de bruid straalt en niet de jurk.” De zoektocht naar de perfecte jurk begint met het doornemen van de dag. “Vervolgens kijken we naar het type vrouw. Is ze extravert en sexy of juist ingetogen? Die dag moet je stralen, maar wel herkenbaar zijn voor de bruidegom en je gasten. We willen dat je opvallend jezelf bent.”

Visagie, schoenen, bruidsboeket en zelfs de fotograaf worden op elkaar afgestemd. “Zijn we zover dan maken we een plattegrond van je lichaam. Die zich vertaalt in een volledig door mij ontworpen jurk die op maat gemaakt is in ons eigen atelier.” Van Westering kan ieder vrouwenlichaam tot haar recht laten komen, zegt hij. Een snitje meer, een stikkie daar. Met zijn andere merk www.juuldress.nl is hij gewend om ook voor dames met een maatje meer elegante kleding te ontwerpen. “Een onmogelijk lichaam bestaat niet. Ik kan iedere vrouw blijer maken met zichzelf. Maar met een slecht karakter kan ik niet werken. Dat kan ik echt niet mooier maken.”

Goudsesingel 44-A
3011 KC Rotterdam
010 4771040
www.victorsweddingdesign.com