Kloppend hart van Rotterdam

Van Azië naar Rotterdam

Madelon Baans Tekst
Janneke Kroon Beeld

Het begon allemaal jaren geleden met een reis door Azië. De liefde voor met name de Thaise keuken zorgde ervoor dat we even later ook in Rotterdam konden genieten van deze smaken. Miss Mie stond op menig festival met haar ‘wok-kar’ vol lekkers. Inmiddels vind je de kar niet meer op festivals maar kun je wel vier dagen in de week een maaltijd afhalen in Rotterdam Noord. Aan tafel!

Saskia Schlenker genoot van Azië. Juist daar zag ze de karren op straat met wok en grill waar je eten kon bestellen en direct kon opeten. Met een keukenachtergrond was het niet vreemd dat zij, eenmaal terug van haar reis, zélf iets startte. Miss Mie was geboren!

Het lijkt alsof Miss Mie altijd vooroploopt; eerst met de kar, later met haar afhaalmaaltijden die vandaag de dag hip zijn, maar waar zij ruim 2,5 jaar geleden al mee startte. “Mensen kennis laten maken met nieuwe smaken en gerechten, ze laten genieten van vers en huisgemaakt eten, dat vind ik geweldig”, aldus de in Rotterdam geboren en getogen Saskia. “Soms zeggen mensen dat ze echt niet weten wat ze besteld hebben en dan krijg ik de volgende dag een appje dat ze hebben zitten smullen. Mooi toch?!”

Van tweeverdieners die geen tijd hebben om te koken tot alleenstaanden en ouderen; de afhalers zijn zeer divers. Net zoals de gerechten die ze aanbiedt. “Inmiddels kook ik uit alle keukens. Een Nederlands stamppotje in de winter, Italiaans of Indonesisch? Komt allemaal voorbij.” Maar hoe divers ook, de Thaise keuken houdt altijd een streepje voor bij Miss Mie.

Pad Thai van Miss Mie [4 personen]

Omdat het allemaal begon bij haar favoriete gerecht uit Thailand, deelt Miss Mie speciaal voor Gers! magazine haar authentieke Pad Thai.

1 scheut zonnebloemolie of arachide olie
400 gr rijstnoedels
1 paksoi of ½ Chinese kool
1 klein blikje bamboe
5 stengels lente ui
2 eieren
200 gram taugé
1 rode paprika
25 gr gedroogde garnaaltjes (optioneel)
3 handjes pinda’s
1 bosje verse koriander
gedroogde chili naar smaak
1 rode ui
2 tenen knoflook
½ verse Spaanse peper
sap van 1 limoen
1 schepje rietsuiker
vissaus naar smaak

Kook de noedels beetgaar en spoel ze koud af. Verhit ondertussen de olie in een wok en fruit hierin de gesnipperde rode ui, knoflook en Spaanse peper. Voeg nu ook de kool, paprika en bamboe toe.

Nu gaan de noedels erbij en schep je ook het ei geklutst erdoor. Roer alles goed om. Vervolgens gaat er een schepje suiker bij en voeg je ook de garnaaltjes en pinda’s, het limoensap en de taugé toe.

Breng alles op smaak met de vissaus en schep het nogmaals goed om. Schep het in een bord of kom, garneer met lente-ui en grofgesneden koriander. En klaar is je Pad Thai! Lekker met bijvoorbeeld gegrilde gamba’s.