Kloppend hart van Rotterdam

Tweede levens

Mia Spruit Tekst
Joris den Blaauwen Beeld

Het is een mooie gedachte: je koopt een product in de wetenschap dat deze al een heel leven achter de rug heeft, hetzij in een andere vorm. Zou het echt zo zijn dat afval straks niet meer bestaat? Twee Rotterdamse bedrijven die daar hard aan werken zijn het jonge Focused – dat in een mum van tijd internationale bekendheid verwierf – en kringloopwinkel Nieuwe Hoop, die zelfs mensen een nieuwe bestemming geeft.

Focused: ‘We redden de boards en geven ze een nieuw leven’

Skatefanaat Danilo Nedic (43) was altijd al gefascineerd door de Japanse kunstenaar Haroshi, die oude skateboards verlijmt en daarvan sculpturen maakt. Daardoor ontstond bij hem het idee om meubels te maken. Dit legde hij drie jaar geleden voor aan skater en meubelmaker Jeroen Dekker. Ze pakten er gelijk een board bij en gingen aan de slag. Het eerste resultaat werd een tafel, die nog steeds bij hem op kantoor staat. Vrienden hielpen met een logo en een website en binnen een maand stond het concept.

Zeven lagen esdoornhout

“De decks van skateboards zijn gemaakt van zeven lagen Canadees esdoornhout en drie of vier lagen daarvan zijn gekleurd. Optisch lijken ze daardoor dunner en de kleuren geven een mooi golvend effect”, legt Nedic uit. “Skateboards een nieuw leven geven is niet nieuw, maar wat wel uniek is, is dat wij er grote objecten van maken. We werken vooral voor architecten en interieurontwerpers.”

Elke maand een deck

Samen met skatewinkels in Nederland zetten ze begin dit jaar een ‘harvesting-project’ op waarbij skaters, na het inleveren van hun skateboard, kans maken op een nieuwe. “Je moet je voorstellen dat een fanatiek skater elke maand een deck verbruikt. We redden de boards en geven ze een nieuw leven.” Ook koopt Focused skateboards die zijn afgekeurd wegens fabricagefouten op van fabrieken.

Amerika

Het duo kreeg al snel internationale opdrachten, vooral uit Amerika. Trots is hij op een grote bar die ze hebben gemaakt voor een bierbrouwerij in Los Angeles, waar vierhonderd boards in zitten. Voor de toekomst hoopt Nedic te groeien zodat Focused een creatieve broed- en werkplaats wordt voor skatende ontwerptalenten.

Focused
Mathenesserlaan 41a
Rotterdam
www.focused.nu

Nieuwe Hoop: ‘We geven spullen én mensen een nieuwe plek’

Nieuwe Hoop is niet zomaar een kringloopwinkel. “Onze prioriteit ligt bij mensen die het moeilijk hebben”, vertelt Sander Lawende (24), net twee maanden bedrijfsleider bij de winkel in Kralingen. “We werken samen met stichting De Ontmoeting, die een christelijke grondslag heeft. Daar komen allerlei mensen die graag weer een stap willen zetten in de samenleving. Sommigen zijn dakloos. Bij ons staat de deur open en kunnen ze doen wat ze zelf fijn vinden.”

Sterk sociaal netwerk

In de winkel aan de Oudedijk werken mensen die via de stichting komen, maar ook mensen uit de wijk die vrijwillig meehelpen. “Zo ontstaat een sterk sociaal netwerk in de buurt”, legt Lawende uit. “Sommigen leven helemaal op doordat ze alleen maar hun verhaal kunnen doen. Ze hoeven niet per se in contact te staan met anderen. Elektrische apparaten repareren, kleding sorteren of puzzelstukken uitzoeken, je kunt van alles doen in de winkel.”

Recycleplek

Daarnaast is Nieuwe Hoop ook gewoon een winkel waar spullen worden ingeleverd en weer doorverkocht. Bewoners uit heel de stad weten de winkel te vinden. “Een kringloopwinkel is bij uitstek een recycleplek. De gemeente hoeft geen kosten te maken om spullen af te voeren, je hebt geen afval en spullen krijgen een nieuwe bestemming.”

Overleg

Soms gaan deze spullen naar de vrijwilligers die in de winkel werken. “Zodra mensen via de Voedselbank of De Ontmoeting een sociale huurwoning krijgen, kunnen zij in goed overleg een gedeelte van de basisbehoeften in huis uit komen zoeken in onze winkel. Zo krijgen spullen én mensen een nieuwe plek.”

Nieuwe Hoop
Oudedijk 94
Rotterdam
www.nieuwehoop.nl

Sander Lawende