Kloppend hart van Rotterdam

Tuin op de Pier

Sander Grip Tekst
Tuin op de Pier Beeld

Wat moet je met braakliggende bouwgrond waar tussen alle graszoden vooral veel rotzooi, gebruikte condooms en hondendrollen prijken? Op de Lloydpier wisten de bewoners het wel. Nieuwbouw kwam er maar niet dus namen zij het heft in eigen hand. Zij verwijderden dranghekken, ruimden de rommel op en toverden het smerige knollenveld om tot idyllische buurttuin. Het initiatief maakt nu kans op de Gouden Pit van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij, de prijs voor beste bewonersinitiatief van Nederland.

De bewoners van de Lloydpier spraken in 2012 met de gemeente af dat een deel van de bouwgrond de bestemming speelveld kon krijgen. ‘Het was de eerste stap naar een buurtvriendelijke inrichting van het terrein tussen de hoogbouw op de kop van de pier’, vertelt mede-initiatiefnemer Piet de Jonge. ‘De gemeente zaaide de randen van het veld in met wilde bloemen, wij kwamen voor de rest van de tuin met een ontwerp dat bestaat uit 12 cirkels van verschillende grootte.’ Vanuit de hoogbouw rond het veld levert dit een fraai geometrisch en kleurrijk patroon op. Zo groeide de Tuin op de Pier uit tot gezellige hangplek waar bewoners kunnen picknicken en barbecueën, waar zij groente, aardappelen en kruiden verbouwen en waar de kinderen uit de flats heerlijk kunnen ravotten.

In 2013 schaften de bewoners een ronde kas aan waarin zij groenten kunnen opkweken die later in de tuinen tot wasdom kunnen komen. De Jonge: ‘De kas is gebouwd met subsidie van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij. Deze stichting organiseert ook Kern met Pit, een wedstrijd voor initiatieven van bewoners om hun buurt, wijk of dorp op te knappen. Onze tuin op de Lloydpier werd in 2014 uitgeroepen tot het beste initiatief van Zuid-Holland.’ Daarmee dingt zij, samen met 11 projecten uit de 11 overige provincies, mee naar de titel Gouden Pit. Een vakjury, door online stemmen van het publiek gesteund, maakt op 28 maart aanstaande het beste initiatief van 2014 bekend.

Stemmen op dit gerse Rotterdamse tuininitiatief kan op Kern met Pit