Kloppend hart van Rotterdam

Tropicana revisited

Linda Vermeulen Tekst
Frank Hanswijk Beeld

Wie deze rotswoestijn ziet, kan zich maar moeilijk voorstellen dat Tropicana in de jaren negentig een van de meest succesvolle zwemparadijzen van Nederland was. Een hele generatie Rotterdammers heeft hier rondgedobberd in het pierenbadje, genoten van de eindeloze glijbanen of gestoeid met vriendjes. Als je je ogen sluit, hoor je nog de echo’s van klotsend water en joelende kinderen.

Sinds 2010 lag het bad er verlaten bij. Fotograaf Frank Hanswijk legde in de serie ‘Tropicana revisited’ vast hoe de glazen kolos aan de Maas langzaam wegkwijnde. Het interieur veranderde in een luguber maanlandschap met gigantische rotsblokken, dorre aarde en uitgedroogde planten.

Maar ook dat is verleden tijd. Tropicana krijgt een tweede leven als stadskas. Horecaondernemer Jamie Jongkind van Picknick heeft het buitenbad omgetoverd tot een hip terras, waar je ook terecht kunt voor de pizza’s van Old Scuola. Binnen is er een koffiebranderij en in de kelder kweken Siemen Cox en Mark Slegers van RotterZwam smaakvolle oesterzwammen. Het is de bedoeling dat er steeds meer kruiden en bijzondere planten in de stadskas worden verbouwd. Alleen de gigantische ontluchtingsgaten en de witte tegeltjes verraden nu nog dat dit ooit een tropisch zwemparadijs was.

www.rotterzwam.nl
www.picknickrotterdam.nl