Kloppend hart van Rotterdam

Thuis in Bar Benthuis

Chris van Marion Tekst
Sanne Romeijn Beeld

Stel, je stopt al je spaargeld in een nieuw bedrijf en twee weken na de officiële opening moet je verplicht de deuren alweer sluiten. Het overkwam Danny Nederstigt, die daardoor een zware tijd doormaakte. Inmiddels staat hij weer vrolijk achter de bar van zijn eigen café.

1 maart 2020: Een nieuw café 

Op 1 maart 2020 viert Nederstigt de opening van zijn splinternieuwe café aan de Benthuizerstraat in het Oude Noorden. Na 12,5 jaar Verhip was hij toe aan een nieuwe uitdaging. Een eigen café. Met veel mooie, bijzondere bieren op de tap. En twaalf echt goede wijnen die je per glas kunt bestellen. Vanaf oktober 2019 heeft hij de zaak verbouwd. Van een bouwval met funderingsproblemen tot een prachtig café waar je je thuis voelt. Met de toepasselijke naam Bar Benthuis (of Bar Ben Thuis). De opening is een succes. De hele buurt loopt uit om het nieuwe café te bekijken. Stamgasten in spé zoeken vast hun ideale vaste plek. Deze bar wordt een thuis voor de hele wijk.

15 maart 2020: gesloten

Veertien dagen later doet Mark Rutte op tv de legendarische uitspraak dat alle cafés moeten sluiten. En niemand weet hoelang het zal duren. Ook Nederstigt sluit de deur van zijn nieuwe Bar Benthuis. De schulden beginnen vervolgens met bijna tienduizend euro per maand op te lopen. Recht op overheidssteun heeft hij als starter niet.

15 oktober 2020: opnieuw dicht

In juni mag de zaak weer open. Maar grote feesten, verjaardagen, bruiloften en bedrijfsborrels mogen niet. En vanaf oktober moet de zaak opnieuw dicht. Nu voor lange tijd: liefst zeven maanden wordt er geen dubbeltje verdiend. Dan gaat het hard. Nederstigt zit depressief thuis, want een externe factor zorgt ervoor dat hij niet kan werken. En het is een understatement dat hij daarvan baalt. Hij moet zijn huis verkopen en ziet ook zijn huwelijk op de klippen lopen. De gifbeker moet helemaal leeg, terwijl het voor hem voelt alsof een onzichtbaar iemand hem steeds maar weer bijvult.

7 december 2020: een eerste lichtpuntje

Begin december is dan toch de bodem bereikt. En doet zich een eerste lichtpuntje voor. Het appartement boven zijn eigen café komt te huur. Hij trekt er meteen in en rond de kerst heeft hij ook zijn huis verkocht. Met dat geld betaalt hij zijn schulden af. Ondertussen helpt hij de overburen met het bezorgen van maaltijden en wacht op de heropening. Die komt gelukkig: eind april mogen de terrassen open. Hij heeft al beslag gelegd op een paar parkeerplaatsen en met buitenverwarming heeft hij zijn terras heel aangenaam gemaakt.

28 april 2021: een nieuwe start

Nederstigt woont nog steeds boven zijn eigen café, waar hij eindelijk weer gasten mag ontvangen. Hij is door corona veel kwijtgeraakt en stond zelfs op het punt ook zijn bedrijf te verliezen. Zover is het gelukkig niet gekomen. Als de versoepelingen doorzetten, organiseert hij deze zomer een palingrokerij, een haringparty, livemuziek en veel meer. Het belooft een prachtige zomer te worden aan de Benthuizerstraat. Nederstigt is zelfs naarstig op zoek naar personeel…