Kloppend hart van Rotterdam

Stille getuigen

Sander Grip Tekst
Marlike Marks Beeld

Aan de rand van Schiebroek, in een hoek van het Schiebroekse Park, ligt een fraai gedenkbos. Hier zijn bloeiende prunussen de stille getuigen van overleden dierbaren, allen mensen die een band met de wijk hadden. Het bos voorziet in een grote behoefte, zo groot zelfs dat het inmiddels zo goed als vol is.

“Het idee voor een gedenkbos is ooit ontstaan bij de toenmalige deelgemeente”, stelt secretaris van Stichting Gedenkbos Schiebroekse Park Marijke van Seventer. “Het Schiebroekse Park moest in die tijd opnieuw ingericht worden, omdat vijfhonderd bomen te hoog werden voor de aanvliegroute van het nabijgelegen vliegveld.”

Maar de kap van vijfhonderd bomen, betekende zo ongeveer het complete park rooien. Dus kwam er in 2009 een plan op tafel om het compleet opnieuw in te richten. Daarbij werd een stuk vrijgemaakt om er een gedenkbos van te maken. “Een plek waar je bloeiende prunussen als levende gedenktekens aan een dierbare kunt planten. Het idee werd direct omarmd door Schiebroek en het bleek te voorzien in een grote behoefte. Er kwamen en komen veel aanvragen om een boom te plaatsen, maar ook is er veel aanloop van mensen die dit intieme stukje van het park opzoeken om de rust.”

‘Wij zijn naarstig op zoek naar een geschikte plaats voor uitbreiding, want het zou natuurlijk heel jammer zijn als we dit zo gewaardeerde initiatief niet kunnen voortzetten’

Van Seventer: “Al snel bleek het beheren van het gedenkbos, en speciaal het contact met aanvragers, niet echt een ambtelijke stiel. Daarom werd die taak in 2012 overgenomen door Stichting Gedenkbos Schiebroekse Park. Wij verzorgen jaarlijks de aanplant van zo’n 25 bomen en we onderhouden ook de contacten met alle nabestaanden.”

Het Schiebroekse gedenkbos is zo populair, dat in de eerste maanden van 2022 de laatste plekken vol zullen raken. Van Seventer: “Wij zijn naarstig op zoek naar een geschikte plaats voor uitbreiding, want het zou natuurlijk heel jammer zijn als we dit zo gewaardeerde initiatief niet kunnen voortzetten.”