Kloppend hart van Rotterdam

Donkere wolken boven De Speelfabriek

Emma Bal Tekst
Hannelore Smilde Beeld

Van zeep maken tot knikkerbanen aanleggen, minifriet bakken en wedstrijdjes racen met eigen gefabriceerde raceauto’s. Dat is nog maar een kleine greep uit de activiteiten die te doen zijn in De Speelfabriek in Rotterdam. De Speelfabriek is een ware speelwerkplaats voor kinderen van 5 tot 12 jaar. Een plek waar kinderen uitgedaagd worden om hun handen vies te maken en spelenderwijs aan de slag te gaan met wetenschap. Helaas staat De Speelfabriek op het punt om haar wetenschappelijke deuren te sluiten…

Crowdfunding

In de Bankwerkerstraat, waar De Speelfabriek nu gevestigd is, zijn er plannen voor nieuwbouw en dat betekent dat de uitvindspeeltuin moet gaan verhuizen. Hoewel er al een nieuwe locatie gevonden is – namelijk op het Weena, naast Miniworld Rotterdam – is er niet genoeg geld om de kosten van de verhuizing en heropstart te dekken. Daarom is er een crowdfundingactie opgestart. Deze zal zaterdag 21 mei van start gaan. Deze actie moet de geldelijke ondersteuning zijn die De Speelfabriek gaat redden van de ondergang.

De Speelfabriek is een belangrijke speler in het stimuleren van techniek onder jonge kinderen. Er is al jaren een tekort aan technisch personeel. Juist zulke initiatieven laat kinderen op een jonge en leuke wijze kennismaken met techniek en stimuleert op latere leeftijd de keuze voor een opleiding in het technische of wetenschappelijke veld. Directeur Maarten Horstink hoopt dan ook dat Rotterdammers en bedrijven de noodzaak van een plek als De Speelfabriek inzien en hun steun willen geven.

Wetenschap en techniek

Inmiddels bestaat De Speelfabriek alweer 6 jaar. Toentertijd opgericht door Maarten Horstink met het idee om kinderen spelende- en lerende wijs kennis te laten maken met wetenschap en techniek. De Speelfabriek deed het voor de coronacrisis erg goed met maar liefst achtduizend bezoekende kinderen per jaar. Vooral kinderfeestjes en schoolreisjes weten De Speelfabriek te vinden. Helaas heeft corona ook hier zijn sporen achtergelaten. De inkomsten zijn gedaald en de reserves weg. 

In totaal heeft de Rotterdamse uitvindspeeltuin €45.000 nodig om de verhuizing en opstart in het nieuwe pand te realiseren. Op deze nieuwe locatie kan De Speelfabriek nog meer bezoekers ontvangen en zo meer kinderen klaarstomen voor de wondere wereld van de techniek.

Meehelpen aan het in stand houden van De Speelfabriek Rotterdam? Doneren is vanaf 21 mei mogelijk via vrienden.speelfabriek.net