Kloppend hart van Rotterdam

Een muizengaatje naar een andere wereld

Gers! magazine Tekst
Eric Fecken Beeld

Officieel bestaat ie niet, maar iedereen kent hem. Zelfs in de ambtelijke stukken die op de Coolsingel geproduceerd worden, komt de naam inmiddels voorbij. Het muizengaatje. Hier, onder het spoorviaduct, gaat Rotterdam-Noord over in Hillegersberg-Schiebroek. En lange tijd was het letterlijk een muizengaatje, een piepkleine opening naar een andere wereld in de stad.

Tot de vervanging van het spoorviaduct in de jaren tachtig reden trams en auto’s over dezelfde weg. Zeker een keer in de maand moest de bovenleiding gerepareerd worden, omdat deze stuk gereden was door vrachtwagens. Er hing zelfs standaard een opgerold stuk koperdraad om lekker snel te werk te kunnen gaan.

In 2013 werd het muizengaatje via kunstmakelaar Mothership beschilderd. Aan de Rotterdam-Noordzijde prijken de namen Hillegonda en Hillegersberg op het viaduct, vergezeld van een regel uit het Hillegondalied: “Zij zocht een plaats voor ‘t souvenir van haar dierbare grond en ‘t lieve meisje stichtte hier de berg van Hillegond. Wie vanuit Hillegersberg-Schiebroek naar Noord gaat, leest een regel van Feyenoord-legende Coen Moulijn: “Uiteindelijk kom ik uit het Oude Noorden, dat moet je nooit vergeten.”