Kloppend hart van Rotterdam

Stad in stilte

Jerney van Poorten Tekst
Miriam van der Hoek Beeld

Wie: Miriam van der Hoek,maakt portretten en werkt als vrijwilliger in het Fotomuseum Fotografeerde: Stad in stilte

Bij het woord ‘stilte’ denk je eerder aan een week mediteren op Bali, dan aan een ochtend in Rotterdam. Maar Miriam van der Hoek heeft die stilte – in een stad waar McDonald’s altijd open is – alsnog gevonden. Toegegeven, ze moest er soms wel om 04:00 uur voor uit haar bed.

“Er gebeurt dagelijks zo veel om ons heen”, vertelt Van der Hoek. “Ik heb daarom net zoals ieder ander behoefte aan stilte, maar ik woon in Rotterdam. Dan is een boswandeling een optie, maar de stilte voelt veel groter wanneer je deze in een stad tegenkomt waar het normaal gesproken juist zo druk is.

Op zondagochtend fiets ik dan ook naar gebouwen als Museum Boijmans, de Maastunnel en de Maassilo. Plekken die continu worden overstroomd met mensen. Behalve wanneer ik om 04:30 voor het gesloten hek van ‘t Boijmans sta. Op dat moment zie je pas echt waar het gebouw om draait. De details in de raampartijen, de stenen, het torentje. Hier maak ik een portretfoto van, net zoals ik dit bij een persoon zou doen. Voor het licht volledig doorbreekt, pak ik mijn spullen in en fiets ik in het opstartende rumoer weer naar huis.

‘Voor het licht volledig doorbreekt, pak ik mijn spullen in en fiets ik in het opstartende rumoer weer naar huis’

De gebouwen die ik tot nu toe op de foto heb gezet zijn vaak oud en hebben veel karakter, maar ook de Kunsthal staat inmiddels op de foto. Zo’n portret pakt soms anders uit dan je van tevoren verwacht. Ik fiets normaal gesproken op volle snelheid langs het oude postkantoor. Doordat de voorkant vrij imposant is, vergeet je bijna dat er ook een achterkant van het gebouw is. Op zo’n zondagochtend merk je dan dat de achterkant, naar mijn idee, pas echt de details toont die het postkantoor maken tot wat het is.

Alhoewel ik met deze serie vrij letterlijk de stilte laat zien, wil ik mensen vooral uitnodigen zelf stil te staan. Want waar draait het echt om in je leven? We zijn allemaal continu druk en er komt van alles op ons af. Maar niet alles hoeft in ons leven. Je bepaalt dit zelf. Waar word jij gelukkig van? Doe daar meer van.”

Oude beddenhuis van het Erasmus MC

Boijmans

De Fabriek

De Herder

Van Nelle fabriek

Fenixloods

Hotel New York

Maastunnelgebouw

Onderzeebootloods

Pieter de Hoochbrug

Rederijbrug

Staal

Walhalla

Maassilo

Hogeschool Rotterdam