Rotterdammers maken Rotterdam

Hessel keert met dochter Tess terug naar Ahoy

Gers! magazine Tekst

Na grote shows in Thialf, AFAS Live en recentelijk Ziggo Dome keert Hessel in 2020, na bijna 30 jaar, terug naar Ahoy voor een nieuw, groots en – zoals we dat van hem gewend zijn – eigenzinnig concert. Op de plek waar hij voor het eerst heel Nederland aan het feesten kreeg, wordt hij nu – uiteraard – vergezeld door Tess.

Het zal voor Hessel op 14 maart een ware trip down memory lane worden als hij voor het eerst in drie decennia weer op het podium staat in Rotterdam Ahoy. Het was namelijk op datzelfde podium dat Hessel van der Kooij, eigenaar van café De Groene Weide op Terschelling, in 1991 vriend en vijand verbaasde door als zingende kroegbaas de zaal tweemaal stijf uit te verkopen en – belangrijker nog – heel het land te charmeren met zijn ontwapenende performance van aanstekelijke rock- en bluesmuziek en natuurlijk ‘Terug Naar Terschelling’.

Jongensboek

Het was het begin van een jongensboek, dat voor Hessel steeds spannender werd. Zo volgden na Ahoy al snel shows in Thialf (1992) en Vredenburg (1994) en bijna tien jaar later was het Amsterdamse AFAS Live (toen nog Heineken Music Hall) het decor voor de spectaculaire show van de nu 63-jarige artiest, die in de loop der jaren ook acht albums uitbracht. In 2005 keerde Hessel met zijn dochter Tess terug naar de Friese schaatstempel en twee jaar geleden wisten hij en Tess – samen met gastartiesten als Typhoon en Gerson – honderden eilanders en meer dan tienduizend bezoekers naar dé popzaal van de hoofdstad, Ziggo Dome, te trekken.

Geen moeilijk gedoe, gewoon lekker muziek maken! Jong of oud, het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, iedereen gaat uit zijn dak tijdens een optreden van Hessel en Tess.

Gewoon lekker muziek maken

Een avond met Hessel en Tess heeft een simpel, maar doeltreffend thema. Zoals ze het zelf omschrijven: “Geen moeilijk gedoe, gewoon lekker muziek maken! Jong of oud, het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, iedereen gaat uit zijn dak tijdens een optreden van Hessel en Tess.” Per jaar treden vader en dochter zo’n 260 keer op in hun eigen café De Groene Weide in Hoorn-Terschelling en bouwden daarmee door de jaren heen een enorme fanbase op.

Terschelling naar Rotterdam voor eigenzinnige show

Naar verwachting komen de eilandbewoners opnieuw in groten getale met boten en bussen met Hessel en Tess mee. Net als in Amsterdam in 2017, waar toen zand werd uitgestort en een kampvuur gebouwd, kan Ahoy een spektakelshow verwachten van Hessel en Tess. “We doen alles zelf, bedenken alles zelf en willen het publiek verrassen. We hebben volop ideeën, een jaar om dingen voor te bereiden en zijn daar ook al volop mee bezig”, aldus Tess van der Kooij, die ook het creatieve brein is achter de show.

www.ahoy.nl/hesseltess