De omgeving waarin je opgroeit heeft enorm veel invloed op de kansen die je krijgt. Maar wie bepaalt in welke omgeving jij terecht komt? En of je kunt meepraten en meebepalen? Ik was 15 jaar oud, zat op een vmbo-school en groeide op in Rotterdam-Zuid. Mijn omgeving was ontzettend belangrijk voor het openen van deuren, het leggen van contacten en het gevoel hebben gesteund te worden. Ik leerde dat ik kon meepraten, hoe ik dat kon doen en had de gelegenheid om dit te doen.
Ik ging stagelopen bij het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid, daar heb ik geleerd dat je bent wie je kent. Ik begon laagdrempelig met gasten ontvangen en gezellig kennismaken met hen bij het koffieapparaat. Nadat ik wist hoe ik mezelf pakkend kon voorstellen en daarna daadwerkelijk bleef staan bij degenen aan wie ik mij had voorgesteld om een gesprek aan te gaan, ben ik ook netwerkbijeenkomsten gaan bijwonen. Hoe vaker ik sprak, des te makkelijker het ging. Ik begon langzaamaan steeds sterker in mijn schoenen te staan. Dit zorgde ervoor dat ik tijdens die bijeenkomsten een netwerk opbouwde dat deuren voor mij opende. Ik merkte dat het er niet meer toe deed waar ik vandaan kwam of wat voor huidskleur ik had, maar dat het vooral ging om wie ik was en wat ik te vertellen had. Dit motiveerde mij om alle jongeren uit Rotterdam-Zuid te willen helpen met het bouwen van zo’n netwerk en zich uit durven spreken.
Er plofte een brief op mijn deurmat. Stichting LOKAAL Rotterdam ging een jongerenadviesraad opzetten, ondersteunen en begeleiden. Young010 zou hét jongerencollectief worden dat het college van Burgemeester en Wethouders zou gaan adviseren en ze zochten leden. Dit was het moment dat ik een verschil kon maken. Ik moest en zou de stem van Rotterdamse jongeren vertegenwoordigen en ze helpen aan een goed netwerk. Nu, vier jaar later, ben ik voorzitter van Young010. Ik heb geleerd mijn stem te laten horen en wil dat alle jongeren dat kunnen. In de afgelopen vier jaar heb ik leren meepraten en -denken met het stadsbestuur. Dat er goed meegedacht wordt in beleid zodat er niet óver jongeren gesproken wordt maar mét!
Zeker nu blijkt het sterker dan ooit nodig te zijn om met jongeren in gesprek te gaan en hen zich te laten uitspreken. Jongeren zijn een hot topic nu tijdens corona en er wordt veel over hen gesproken, de vraag is alleen: hoeveel wordt er écht met hen gesproken? Uit de noodzaak jongeren een kans te geven om zich uit te laten spreken, organiseert Young010 samen en op initiatief van LOKAAL de Jongerentop010. Waar op 11 december 2020 honderden jongeren verspreid over Rotterdam in gesprek gaan over de thema’s maatschappelijke ongelijkheid, mentale gezondheid, woonsituatie, toekomstperspectief en onderwijs. Deze thema’s zijn ook bepaald door jongeren in wijkgesprekken die aan de top voorafgingen. Op basis van de uitkomsten van de Jongerentop010 zal Young010 het stadsbestuur adviseren.
En juist dit soort initiatieven hoop ik vaker te zien in Rotterdam. Waar lokale organisaties zich inzetten en hun netwerk gebruiken om de stem van jongeren gehoord te laten worden. Met kennis, ervaring en met een stevige intrinsieke motivatie om met jongeren in gesprek te gaan en ze een stem te geven. En deze helemaal tot aan het stadhuis gehoord te laten worden.
Begeleid en ondersteund door Stichting LOKAAL Rotterdam. Meer weten over de Jongerentop010? Check www.jongerentop010.nl