Kloppend hart van Rotterdam

Scrap XL staat voor Creativiteit XL: ‘Je moet ze lekker laten gaan’

Christina Boomsma Tekst
Jeroen Arians Beeld

Stel je voor: je mag naar hartenlust shoppen in een grote verzameling kleuren karton, piepschuim, rietjes, buisjes, oude toetsenborden, schakelaars, dopjes en nog veel meer. En dan mag je zelf bedenken wat voor moois je daar van gaat knutselen. Wie wil zo’n feestje nou niet?

We weten heus wel dat dit een kinderfeestje is. En we zijn allang volwassen en bovendien niet uitgenodigd. Maar wat zouden we graag meedoen met de kinderen die met een bouwemmer door Scrap XL racen om de mooiste spullen uit te zoeken! In de grote stellingen van de hergebruikwinkel staan materialen die fabrieken over hebben van het productieproces, decorstukken van toneelverenigingen, papier van druk-werkproeven, tapijtrollen, een levensgroot schaakspel van piepschuim…

Aan de tafel in de workshopruimte gaan de kinderen aan de slag met de spullen die ze hebben uitgekozen. Volwassenen mogen niet te veel helpen, evenmin thema’s bedenken of kaders stellen. Dat doen grote mensen al veel te veel, volgens eigenaresse Monique Eilertsen: “Sommige ouders geven van tevoren een idee of een thema door. Meestal adviseer ik om dat niet te doen. Kinderen hebben het in zich om zonder concept of kader iets te maken. Je moet ze altijd eerst even lekker laten gaan. In het begin maken ze soms dingen waarvan je denkt ‘is dit het nou’, maar als ze eenmaal de smaak te pakken hebben, komen er de mooiste dingen uit. En ze vinden het al een belevenis op zich dat ze gewoon alle spullen mogen pakken zonder af te rekenen.”

‘Laatst kreeg ik van het Havenbedrijf een lading oude kantoorspullen. Een museum dat ging verhuizen schonk ons tentoonstellingsmaterialen’

Oude kantoorspullen

Scrap XL deed al aan hergebruik in de jaren tachtig, toen nog maar weinig mensen van circulaire economie hadden gehoord. Het pand zat toen nog in Delfshaven. Het is via allerlei omzwervingen in het huidige pand aan de Schoterbosstraat in Rotterdam Noord terechtgekomen. Eilertsen noemt het een schot in de roos: “Dit grote pand is perfect voor al onze spullen.” Die spullen haalt ze overal en nergens vandaan. Bij sommige fabrieken komt ze al twintig jaar over de vloer. Soms tikt ze een faillissementspartij op de kop of nemen bedrijven zelf contact op. “Laatst kreeg ik van het Havenbedrijf een lading oude kantoorspullen. Een museum dat ging verhuizen schonk tentoonstellingsmaterialen. We krijgen ook veel van beurzen en expo’s. Het is geen afval, het zijn mooie, schone materialen die wij redden van de vuilnisbak.”

Eilertsen heeft nu net een partij passe-partouts op de kop getikt. “Het zal wel even duren maar uiteindelijk raak ik die ook wel weer kwijt.” Ooit kreeg ze eens een lading stickertjes die je op een Nokia telefoon kon plakken. Dat stickertje was een speaker waarmee je wedstrijdverslagen kon luisteren op je telefoon. “McDonald’s deelde die dingen uit tijdens het WK, maar het Nederlands elftal kwam niet ver. Kwamen ze met twee vrachtwagens van die dingen aanzetten. Het heeft zeven jaar geduurd voordat die op waren.”

Grote mensen mogen dan wel niet meedoen met kinderfeestjes, ze weten Scrap XL wel te vinden. Bijvoorbeeld voor een decor voor een toneelvoorstelling of een afstudeerproject. Zelf nemen we vier enorme zware kartonnen tapijtrollen mee. Dat gaat een prachtig kasteel worden!

Meer informatie: scrapxl.nl