Kloppend hart van Rotterdam

‘Ajax is een Griekse god’

Esther Wienese Tekst
Chris Bonis Beeld

Wie: Jan Pierweijer (62) Wat: Voorzitter Bewonersorganisatie 010 Morgen en technisch voorzitter Gebiedscommissie Waar: Ajaxstraat

Ja, je krijgt heel vaak vragen over de straatnaam, en ja de pers belt regelmatig – nu Gers! weer – en ja, er worden wel eens stickers over het straatnaambordje geplakt, maar verder is het rustig en goed wonen in de Ajaxstraat. “Alleen buitenstaanders associëren de naam met de Amsterdamse voetbalclub.”

Pierweijer woont aan het eind van de Ajaxstraat in een appartement op de tweede etage. Zijn officiële voordeur, bel en brievenbus zitten aan de Ajaxstraat maar hij gebruikt meestal de ingang aan de Palamedesstraat, want daar parkeert hij zijn auto. Vanuit zijn huis met dakterras kijkt hij uit op de Fortunastraat en de Achillesstraat.

“Zo’n 25 tot 30 straten in deze wijk hebben namen van Griekse goden. De enige die eruit vallen zijn de Visvreugdstraat en de Lamsrustlaan. Voor alle bewoners van deze wijk is het glashelder dat de Ajaxstraat is vernoemd naar de god Ajax. ”

De Ajaxstraat is een lange straat met groene blokhagen rond de parkeerplekken en diverse nieuwbouw: een 55+ complex, eengezins-, koop- en sociale huurwoningen en een blok luxe appartementen. Pierweijer betrok zijn appartement twaalf jaar geleden vanuit de Fortunastraat. “Na de herstructurering van de wijk kreeg ik dit aangeboden. Ik vind het prima. De Ajaxstraat is de mooiste straat in de wijk. Wist je trouwens dat er in heel Nederland maar twee Ajaxstraten zijn? De andere is in Hengelo.”

De Rotterdamse Ajaxstraat komt incidenteel in het nieuws. “Elk jaar belt er in de aanloop naar de klassieker Feyenoord-Ajax iemand van de pers voor een verhaal over de straat. Maar er is niet veel over te vertellen. Het spannendste dat er dan gebeurt is dat iemand met touwtjes een bordje Feyenoordstraat over het straatnaambordje hangt. Een paar dagen na de wedstrijd is dat weer weg. Ik vind het wel grappig.”

De Ajaxstraat haalde ook het nieuws toen een taxichauffeur annex Feyenoordfan weigerde de straat in te rijden. “Een chauffeur die om die reden een dame met een rollator op straat laat staan, moet je gewoon ontslaan.” Ook een petitie van een Feyenoordfan om de straatnaam te veranderen haalde het nieuws. De Straatnaamcommissie wees het verzoek af. “Het is altijd weer leuk om te vertellen dat de straat niet is vernoemd naar de voetbalclub maar naar een Griekse god. Ik weet het niet zeker, maar aan het logo van Ajax te zien neig ik ernaar te denken dat ook de club naar die god is vernoemd.”