Rotterdammers maken Rotterdam

Schuitje varen

Laura van der Steen Tekst
Nathalie Schram Beeld

Zondagmiddag in de binnenstad. Terwijl de tangomuziek op het Stadspodium over het Grotekerkplein galmt, hoor je in de verte het water in de Rotte kabbelen. Wie langs de dansende menigte loopt, komt aan bij een steiger waar kinderen ook staan te trappelen. Trappelen om in een van de bootjes te stappen, welteverstaan! “Bij Kids Marina mogen de kinderen zich weer even kind voelen en aan het roer staan”, aldus Hoofdhavenmeester Fransien Bezemer.

“Met dit initiatief willen we de haven terughalen naar het centrum van de stad, op een speelrijke wijze voor kinderen”, stelt Fransien. En dat lukt aardig. Kids Marina is in het bezit van zeven aluminium miniatuurbootjes, allen voorzien van elektromotoren waarmee je eenvoudig over de Rotte vaart. Kinderen vanaf drie jaar mogen voor vijftien minuten achter het roer klauteren van onder andere een politiebootje, de Prinses Amalia-boot of een havendienstvaartuig. Alles is zo afgesteld dat kinderen echt zelf kunnen varen. “Maar we voorzien ze natuurlijk wel van een zwemvestje”, benadrukt Fransien. “En er moet altijd een volwassene mee.”

Zigzaggen

Voor vaarmaatjes met een missie is er een spannende havenspeurtocht op het water: een speciale vaarroute voor zowel de onderbouw als bovenbouw van lagere scholen. Daarnaast kunnen de kinderen aan wal spelen in een doolhof of een zoek-de-verschillen-spel oplossen. Genoeg te doen dus! “Desalniettemin vinden veel kinderen het varen op zichzelf al heel spannend, omdat je zo lekker kunt zigzaggen,” zegt Fransien.

Ook in de Leuvehaven

Wie eens op een andere plaats de zeilen wil hijsen in Rotterdam, kan deze zomer ook terecht op de Leuvehaven. Fransien: “Tot en met 19 augustus liggen er drie bootjes bij het Maritiem Museum, waaronder ook onze nieuwste aanwinst: de Watertaxi. Deze ligt echt bij de steiger van de Watertaxi. Ook in het weekend van 3 en 4 september tijdens de Wereldhavendagen liggen we zowel in ons eigen vaargebied als bij het Maritiem Museum.”

Daarnaast kun je met de Rotterdampas één keer gratis op een bootje varen en biedt Kids Marina vele combinatietickets met bijvoorbeeld De Pannenkoekenboot en de Midgetgolfbaan Parkhaven. Lekker varen dus in de grootste haven van Europa. Welk kind wil dat nou niet?

Zelf een keer per boot de Rotte trotseren? De Kids Marina Rotterdam is geopend op zaterdag en zondag van 19 maart t/m 13 november 2016, tussen 12.00 uur en 17.30 uur. Tijdens de schoolvakanties zijn ze geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10.30 uur tot 17.30 uur, op zondag en maandag van 11.30 uur tot 17.30 uur. Reguliere ticketprijs is € 12,50 en € 1,- per speurtocht. Meer info op www.kidsmarina.nl.