Kloppend hart van Rotterdam

Schorem en New York Barbershop

Marcel Jongmans Tekst
Jelle Mollema Beeld

Bij de een luister je tijdens het scheren naar snoeiharde rock-‘n-roll bij de ander kan een man zich op de tonen van Sinatra heerlijk laten inzepen. Schorem en New York Barbershop zijn beiden barbier, maar daar houdt de vergelijking op. Over één ding zijn de heren het eens: Rotterdam is dé barbierstad van Nederland.

Schorem

Foto: aangeleverd Schorem

Bertus: “Schorem is bedacht in de kroeg onder het genot van meerdere biertjes. We wilden een plek met muziek die wij tof vinden en waar we op onze eigen manier kunnen werken.” 

Leen: “We hebben allebei al jarenlang een liefde voor het barbiersvak. En wilden een zaak speciaal en alleen voor mannen.”

Bertus: “Schorem is een vrouwvrije zone. Elke man heeft recht op een plek waar hij man kan zijn. Daarom besloten we het oude vak van barbier weer nieuw leven in te roepen. Geen gezeik. Knippen en Scheren.”

Leen: “De zaak is inmiddels uitgegroeid tot een begrip binnen en buiten Rotterdam. Vanuit het hele land komen mannen langs bij ons om zich te laten knippen en scheren. We hebben zelfs iemand uit Engeland die geregeld langskomt.”

‘Geen gezeik, knippen en scheren’ 

Bertus: “Ook op Facebook weten mensen ons te vinden. Onze huisfotograaf Jelle plaatst geregelmatig foto’s op onze pagina. Onze verschillende haarstijlen hebben we namen gegeven en het komt nu zelfs voor dat mannen in Amerika vragen om bijvoorbeeld de Scumbag Boogie. Ook onze Spotifylijst wordt gevonden. Bezoekers en fans van onze zaak weten de snoeiharde psycho en rockabilly die we draaien in onze barbershop kennelijk te waarderen. Dat is het mooie van Schorem. Het is smerige rock-‘n-roll, maar we spreken altijd over de heren van Schorem. Want schorem of geen schorem, we zijn wel gentlemen.”

Leen: “Hetzelfde geldt voor onze barbiers. Het zijn rauwe jongens van de straat, door ons opgeleid en getraind. Maar ze weten allemaal hoe ze een man er stijlvol uit kunnen laten zien.”

Nieuwe Binnenweg 113
3014 GH Rotterdam
Tel: (010 ) 241 03 09

New York Barbershop

Foto: aangeleverd NYB

Robert Lagerman: “Ons familiebedrijf bestaat al sinds 1884. Mijn overgrootvader is begonnen in het centrum en sinds twintig jaar vind je ons in het beroemde Hotel New York. Ik ben op mijn negentiende begonnen en heb het vak van mijn vader geleerd. We knippen hier alleen mannen door mannen. Vrouwen weigeren we niet, we knippen ze alleen niet. Achter New York Barbershop zit trouwens een belangrijke vrouw. Als het gaat om imago, vormgeving en pr is het mijn vrouw Anne die alles regelt. Minder zichtbaar op de voorgrond, maar zonder haar zou het niet zo’n mooie, goedlopende zaak zijn. De andere kracht in de zaak is mijn vader. Met zijn 79 jaar loopt hij op drukke dagen nog steeds rond. Hij is een bekend gezicht voor de klanten die soms al meer dan 50 jaar komen. We hebben gasten die vroeger als jonge man door mijn grootvader of vader werden geknipt en nu met hun kleinzoon langskomen.

‘Hier komen echte mannen die aandacht aan zichzelf besteden’ 

Ook beroemdheden weten ons te vinden. Van Matt Damon tot Deelder. Van Den Blijker tot Graziano Pellè. Echte mannen die aandacht en zorg aan zichzelf besteden. Eenmaal bij ons binnen, stappen ze in een wereld die lijkt op het Brooklyn van de jaren dertig. Op de jazzy tonen van Sinatra, Armstrong of Simone kun je jezelf als man laten verzorgen, omringd door de mooiste en beste producten. Ik hoop net als mijn vader, grootvader en overgrootvader nog heel lang door te gaan. En het liefst in deze prachtige zaak. Mezelf iedere dag beter maken als barbier om mijn gasten het beste te leveren wat er is.”

Koninginnenhoofd 1
3072 AD Rotterdam
(010) 485319