Kloppend hart van Rotterdam

Met een Cubaanse sigaar genieten van internationaal honkbal

Kim van Zweeden Tekst
aangeleverd Citrix World Port Tournament Beeld

Rotterdam is een topsportstad. Denk aan het enthousiasme dat de Tour de France in 2010 losmaakte, toen het peloton op het Zuidplein startte. Of aan al die Rotterdammers die jaarlijks de deelnemers van de ABN AMRO Marathon Rotterdam toejuichen. Minder bekend, maar zeker niet minder spectaculair is het internationale honkbaltoernooi Citrix World Port Tournament (WPT). “Bij ons vind je een samensmelting van pure sport en entertainment.”

Bij honkbal denken we al snel aan Amerika en aan bekende, succesvolle teams als de New York Yankees of St. Louis Cardinals. Maar de Verenigde Staten is niet het enige land dat verzot is op deze sport. Ook Nederland herbergt vele honkballiefhebbers. Zij kunnen hun hart ophalen bij het tweejaarlijkse WPT, dat al meer dan twintig jaar in Rotterdam wordt gehouden. Dit jaar vindt het toernooi plaats van 30 juni tot en met 7 juli.

Caraïbische sfeer

Commercieel adviseur Paddy Roomer: “Het toernooi is een feestje, een beleving. Bij het WPT leer je honkbal op een leuke manier kennen. Van lekkere salsabandjes tot Rotterdamse volkszangers en interviews met spelers. Alles is mogelijk, mits honkbal centraal staat. Het is een samensmelting van pure sport en entertainment.” Ook de prijzen zijn laagdrempelig: een dag- en avondkaartje kost zo’n 13 euro. Roomer: “Een normale prijs vinden we belangrijk. Lekker Rotterdams; doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.”

Dit jaar reizen teams uit Cuba, Taiwan en Curaçao af naar Rotterdam om het tegen elkaar en tegen het Nederlandse team op te nemen. Naast de wedstrijden worden tal van activiteiten en afterparty’s georganiseerd in en rondom het stadion. Roomer: “Zo kan het ineens dat er tussen de innings door een Antilliaanse brassband midden in het publiek begint te spelen en prettig uitgedoste dames op de tribune ronddansen.”

‘In Rotterdam zijn we slecht in het eren van helden. Tijdens het toernooi ruimen we daar speciaal plek voor in’ 

Het WPT is een Rotterdams feest waar iedereen zich thuisvoelt: “Als een team zoals Cuba of Curaçao meedoet, ontstaat er een Caraïbische sfeer op de tribune en staat er bijvoorbeeld een grote Cubaan naast je een Cohiba sigaar te roken. Rotterdammers haken dan probleemloos aan. Het is echt genieten.Overigens komt het publiek niet alleen uit Nederland. We verwelkomen ook sportliefhebbers uit onder meer België en Duitsland. In totaal ruim 50.000 man.”

Sporthart

Rotterdammers als Giovanni van Bronkhorst en Miquel Nelom zijn fan van het WPT. Roomer: “Miquel vertelde laatst nog in een interview aan RTV Rijnmond dat hij zo’n zin heeft in het toernooi. Dat vinden wij fantastisch, dat hij als linksback van Feyenoord met zijn sporthart naar het WPT uitkijkt. Met het toernooi zijn we verbonden aan de S.V. GIO – Van Bronckhorst Foundation. Ook wij vinden het belangrijk dat kinderen sporten en zich ontwikkelen. Zo nodigen we scholen uit Rotterdam Noord, Overschie en Delfshaven uit om te komen kijken en zelf met een knuppel, handschoen en bal aan de slag te gaan. Het WPT is trots op de stad en betrekt inwoners en bedrijven graag bij het toernooi.’

Trots op helden

Roomer: “In Rotterdam zijn we slecht in het eren van helden. Tijdens het toernooi ruimen we daar speciaal plek voor in. Denk aan een honkbalicoon als Robert Eenhoorn, die het Nederlands honkbal naar de wereldtop heeft gebracht. Nog zo’n held: Willem van ’t Wout, een Rotterdams bedrijfsicoon die zijn contacten heeft gebruikt om ervoor te zorgen dat het Cubaanse team in Nederland speelt. Het is niet erg om uitgebreid voor hen te applaudisseren, om gewoon eens dankjewel te zeggen. En natuurlijk staan we graag stil bij nieuwe jonge helden. Daarna gaan we gewoon weer over tot de orde van de dag. Zo Rotterdams zijn we dan ook wel.”