Kloppend hart van Rotterdam

Schipper mag ik oversteken

Martine de Wit Tekst
Eric Fecken Beeld

Een extra verbinding van Noord naar Zuid: twintig jaar geleden bleek het helemaal zo gek nog niet. Inmiddels zijn we allemaal verknocht aan onze Erasmusbrug als icoon én handige toegangspoort naar ‘de andere wereld’. Geen wonder dat de gemeente plannen heeft voor nóg twee bruggen. Eentje tussen Feijenoord en de Esch en de ander tussen Charlois en Delfshaven. Kunnen we inderdaad nog meer oeververbindingen gebruiken, of worden dit slechts leuke speeltjes?

Planoloog Riek Bakker is in elk geval tegen, en dat is opvallend. Zij wordt beschouwd als de moeder van de Erasmusbrug, maar geeft in verschillende media aan dat de nieuwe bruggen foute boel zijn. De reden? Ze zijn niet aangesloten op de bestaande infrastructuur. Ofwel: het zijn bruggen ‘van niks naar nergens’. En tja, die kun je net zo goed niet bouwen. Aan de andere kant kom je zo als oosterling nog eens bij Pathé de Kuip, of als zuiderling in het Kralingse Bos. Afwisseling is ook niet gek!

Oordeel zelf. Toch wel leuk zo’n nieuwe brug? Of je reinste flauwekul? De verbinding tussen Feijenoord en de Esch zou hier komen te liggen. Met z’n ene voet in dit park bij de Esch, met z’n andere voet vlakbij de Kuip. Laat ons weten: wanneer zou jij ‘m gebruiken?