Kloppend hart van Rotterdam

Optimisme heerst

Kees Vrijdag Tekst

Opbouwdag. Het oeroude fenomeen wordt op donderdag 18 mei voor de 70ste keer gevierd. Motto van deze feestdag: ‘Optimisme heerst’, zowel in 1947 als nu. Het feestelijke programma vindt i de avond plaats in Het Industriegebouw Goudsesingel (HIG). Overdag zijn er bijzondere evenementen in Museum Rotterdam en er zijn rondleidingen door het Hoogkwartier.

Historisch Café in HIG vanaf 17.30 uur

Voor dit historisch café heeft filmkenner en tentoonstellingsmaker Joop de Jong fragmenten uit films van 1955, 1962 en 1966 geselecteerd. Deze beelden over Rotterdam in opbouw zullen naar deze tijd vertaald worden door jonge Rotterdammers van nu. In crosstalks met Tim de geven zij commentaar en hun visie op de beelden van toen, maar met hun kennis van nu.

Gasten:

• Kim Heinen, International Press Officer bij Rotterdam Partners, over het begrip ‘free publicity’ en citymarketing, in 1955 en nu.

• Celeste Boddaert, coördinerend redacteur bij Open Rotterdam over een kritisch journalistieke blik vanuit de media op de stad.

• Tjeerd Hendriks, van HIG en ‘Groos’ en Lot Defoort, manager Events van de Rotterdamse Bijenkorf, met een visie op het begrip ‘Rotterdamse Warenhuizen’;

• Aziz Yagoub van het poppodium Annabel becommentarieert de kritische kijk van cineast Jan Schaper in zijn documentaire ‘Stad zonder hart’ over het gebrek aan uitgaansmogelijkheden voor de jeugd in 1966: “een stad hoort een moeder te zijn voor haar kinderen”.

De Binnenstad: toen en nu

Voorafgaand aan de filmfragmenten en crosstalks presenteren gastsprekers actuele zaken:

• Emiel Arends, stedenbouwkundige bij het gemeentelijke Bureau Binnenstad, zal een korte toelichting op de contouren van het nieuwe plan voor de Rotterdamse Binnenstad presenteren.

• Thieu Knibbeler, hoofd van het gemeentelijke bureau Monumenten, zal vragen beantwoorden over de recent vastgestelde Erfgoedagenda van de gemeente: wat staat daarin en waartoe dient zo’n agenda?

• Youri Zomerdijk, eveneens van het bureau Monumenten, zal de nieuwe publicatie rond het Hoogkwartier en Het Industriegebouw Goudsesingel (HIG) presenteren. HIG viert op 18 mei eveneens een feestje: het is dan exact 70 jaar geleden dat de eerste paal voor ‘HIG’ de grond in ging.

Kleurige ‘kers’ op de verjaardagstaart

Om 19.30 uur, na de reguliere eindtijd van het HW&WC, is er nog een bijzondere (technicolor) film, ‘Rotterdam 1962’, voorafgegaan door een toelichting van de hand van Joop de Jong. In deze film figureren Steije en Ansje van Brandenburg, bekende figuren uit de Rotterdamse cabaret- en uitgaanswereld (Het Winkeltje). De vertoning van deze film is mede mogelijk dankzij het Stadsarchief Rotterdam.

Bekijk het complete dagprogramma en de andere onderdelen.