Rotterdammers maken Rotterdam

Scapino Ballet Rotterdam X The Square 2

Emma Bal Tekst
Eric Fecken Beeld

April staat weer bol van dans, muziek en nieuwe events. Zo ook door het Scapino Ballet Rotterdam. Vanaf 7 april t/m 10 juni 2022 is in verscheidene theaters in het land de tweede editie van The Square te zien. Een reeks nieuwe dansvoorstellingen gemaakt door opkomend talent waarin de artistieke samenwerking centraal staat.

In The Square 2 werken verscheidene internationale dansmakers samen met Nederlandse muzikant en producer Richard van Kruysdijk. Het resultaat: de reis van het inferno naar het paradijs naar het hier en nu en de persoonlijke uitdagingen van de coronatijd. Een energieke voorstelling die verrast en ontregelt. Het uitgangspunt van The Square vraag je je af? Dat is het toneel als plek voor ontmoeting.

Credits

De makers van The Square 2 zijn Mario Bermúdez Gil, Antonin Comestaz, Ryan Djojokarso en Richard van Kruysdijk. Het concept en de regie is van niemand minder dan onze eigen Ed Wubbe, een veelzijdige Nederlandse choreograaf. Mario Bermúdez Gil is een Spaanse choreograaf met een intens fysieke stijl. Zijn inspiratie haalt hij uit wereldculturen, rituelen en landschappen. Ex-danser van Scapino – Antonin Comestaz – is van Franse komaf en sinds 2013 werkzaam als freelance choreograaf. Zijn werk beslaat de absurde en komische kant van het dagelijks leven en de mensheid. Choreograaf Ryan Djojokarso maakt humoristische stukken die toegankelijk zijn voor een breed en cultureel divers publiek.

Het brein achter de muziek van The Square 2 is Richard van Kruysdijk. Met ondersteuning van videoprojecties maakt hij collages met elementen uit de dance en ambient. In samenwerking met de dansers van het Scapino ensemble, choreografen en een arsenaal aan elektronica, bouwt hij intuïtieve klankwerelden die de dans voortstuwen en de dansers laat zoeken naar vernieuwde kracht en inzicht.

Tickets

Met zo’n veelbelovend team van makers en dansers is The Square 2 een heel goed excuus om even de dans van het dagelijkse leven te ontspringen. Voor meer informatie en tickets ga je naar de website van Scapino Ballet Rotterdam: www.scapinoballet.nl

Podcast

Wil je nou nóg meer weten over The Square 2? In de nieuwe podcastreeks van Scapino Ballet Rotterdam spreekt contentmaker Iris met bedenker van The Square Ed Wubbe, wordt componist Richard van Kruysdijk geïnterviewd over de muziek en visuals en vertellen de choreografen meer over hun maakproces en inspiratie. De podcast is te beluisteren via Spotify.