Kloppend hart van Rotterdam

RotterdamseKost: van koeientiet tot kapsalon

Serga van Roon Tekst
Chris Bonis Beeld

Wat krijg je als je Parkheuvel, Schorem, Bram Ladage en The Kik bij elkaar zet? RotterdamseKost! Een nieuw Rotterdams festival, waar drie dagen lang Rotterdams culinaire toppers en culturele grootheden centraal staan. Met de ballen van de Ballentent, de koffie van Man met Bril en de krotenkokers van Jules Deelder.

Het festival speelt zich van donderdag 3 oktober tot en met zaterdag 5 oktober af in het Museumpark. Brendo Festen is de initiatiefnemer van RotterdamseKost: “Ik wil een soort voetafdruk van de stad laten zien. Met echt Rotterdamse iconen, oud en nieuw, klassiek en hip. RotterdamseKost moet een laagdrempelig festival worden waarbij bezoekers culinair, muzikaal en cultureel worden uitgedaagd. Ik hoop dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt.”

Ruige havenkost

De nadruk ligt op het culinaire deel, want RotterdamseKost maakt deel uit van het World Food Festival. En hoewel Rotterdam culinair aardig op weg is, met sterrenrestaurants als FG (voorheen Ivy), Parkheuvel, Fred en Amarone, wordt RotterdamseKost niet alleen een festival van hoogstaande liflafjes of ‘gehalveerde doperwten’, zoals Festen het verwoordt. “Rotterdam is van oudsher een stad van de stevige kost, van stoer, grof eten, van havenkost. Rotterdam is van het nassen, het knagen, het vreten, het bunkeren en het schaften.” Dus is er ook plek ingeruimd voor Bram Ladage, de kapsalon, de gehaktballen van de Ballentent en uierboord (zie kader).Festen: “Ik ben benieuwd waar Parkheuvel mee komt. Mijn suggestie om een stamppotje te maken, viel niet echt in vruchtbare aarde bij de chef. Dat is oké, iedere deelnemer mag doen wat hij wil. Wij willen juist alle kanten laten zien.”

Deelder, Schorem en The Kik

Dat lijkt aardig te gaan lukken. Er is Rotterdams bier (Pelgrim), Rotterdamse koffie (Man met Bril) en Rotterdamse koek (Koekela). Bazar en Asian Glories staan er met grote keukens en Elit-Wittehuis maakt cocktails. Naast culinaire toppers is er ook ruimte voor andere Rotterdamse iconen. Er zijn optredens van The Kik en het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Jules Deelder zal culinaire gedichten voordragen. Op stille momenten stappen De Flamingo’s rond met hun akoestische rock-’n roll, jazz en levensliedjes en kunnen mannen zich laten knippen en scheren door Schorem. Ook de cafés De Witte Aap en Melief Bender zijn vertegenwoordigd. En voor kinderen is er ook genoeg te doen. Neem de workshop ‘Burgers bouwen’. Deelnemertjes krijgen een mand met typisch Rotterdams voedsel, waarmee ze onder leiding van architecten van AIR eetbouwwerken gaan maken. Festen: “Er passen vijfduizend mensen in het Museumpark per dag. Ik hoop uiteraard op een hoge opkomst. Het moet een echt Rotterdams feestje worden!”