Kloppend hart van Rotterdam

Rotterdam Running Crew: Waarom? Daarom!

Gers! magazine Tekst
Evert Buitendijk Beeld

De Rotterdam Running Crew (RRC). Opgericht in 2013 door een groep fanatieke lopers en inmiddels een begrip aan het worden in Rotterdam. Voor als je wilt rennen voor de fun, fit wilt blijven, een uitlaatklep zoekt, maar vooral omdat je zo ontzettend van de stad houdt. Inschrijven voor de Brandgrensrun op 14 mei kan vanaf 3 februari. Jet Sol – televisiepresentatrice, voice-over en Rotterdammer – vertelt over waarom meedoen voor haar zo bijzonder is.

Foto: Chris Bonis

Jet Sol: “Het is lastig uit te leggen aan buitenstaanders wat de Rotterdam Running Crew nou zo populair maakt. Die diepgewortelde liefde van Rotterdammers voor hun stad is ook niet zomaar in woorden uit te drukken. Misschien doen er daarom ook steeds meer mensen mee met de Rotterdam Running Crew. Geen woorden maar daden, ja toch?”

Gratis

“Wat de RRC doet is vrij simpel. Iedereen die het leuk vindt om één keer per maand op steeds een andere, bijzondere plek door Rotterdam te rennen, kan gratis meedoen. Het menu bestaat altijd uit 3, 6 of 9 kilometer. Met warming-up en een kleine bootcamp halverwege. Je krijgt er bovendien een uitbundig gezelschap bij cadeau. De RRC is ontstaan door een groep enthousiaste Rotterdammers, die het leuk vinden om door hun stad te rennen. ‘Urban runners united’, moeten ze gedacht hebben. En zo simpel als het klinkt, zo goed is het idee.”

‘Het Noordereiland, het Centraal Station, Nesselande, dwars door het centrum… als een zwerm bijen lopen we door Rotterdam’

“De allereerste run leverde meteen veel meer mensen op dan verwacht. Niet heel gek natuurlijk, want we liepen toen langs het SS Rotterdam en rondom Katendrecht. Een plek waar de trots vanaf spat. Het is werkelijk onmogelijk om daar lelijke plaatjes te schieten. Wat er daarna gebeurde? Je kunt best stellen dat het vanaf dat moment allemaal een beetje uit de hand gelopen is. In positieve zin! Het Noordereiland, het net geopende Centraal Station, Nesselande, dwars door het centrum, over de golfbaan, door de havens… Als een zwerm bijen liepen we door Rotterdam en iedere keer weer zorgvuldig vastgelegd door vaste fotograaf Evert Buitendijk en filmer Chris Bonis. Voor degenen die meedoen maar ook voor anderen, heel leuk om te bekijken. Alles staat kort na de run al op de Facebookpagina van de RCC.”

De kuip

“De 10e run moest legendarisch worden, vonden de organisatoren van de RRC. En legendarisch werd het! Een run met 2500 man dwars door de Kuip! Ik zal het nooit vergeten. Door het stadion schalde ‘You never walk alone’ door de speakers. En daar liepen vijfentwintighonderd man… Hallo, mensen!”

Toeschouwers

“Het blijft elke keer een indrukwekkend gezicht, die schijnbaar eindeloze sliert vrolijke, lichtgevende, rennende mensen. Toeschouwers kijken vol verwondering toe. Zonder aankondiging, afzettingen en politiebegeleiding komen wij – de hardlopers – uitgelaten langs en verdwijnen weer in het donker. Veel mensen die de RRC ooit voorbij zagen komen, lopen uiteindelijk ook mee. En als je dat een keer hebt gedaan? Ja, dan wil je de volgende weer. En de run daarna ook en die daarna. Want je weet wat je mist als je het niet doet!”

Fenomeen

En zo wordt het steeds gezelliger en groeit de groep elke keer weer iets. Kunnen we stellen dat de RRC een fenomeen is geworden? Het is net als de vraag die we tijdens het rennen vrolijk brullend aan elkaar stellen. “Komen wij uit Rotterdam? Ken je dat nie hore dan!”

De Brandgrensrun is op 14 mei, inschrijven kan vanaf 3 februari. Het is geen wedstrijd, eindtijden zijn onbelangrijk en er is geen podium. Wat is het wel? Het is een event dat mensen verbindt en dat draait om beleving en genieten; van het hardlopen en van de stad. Deze editie belooft nog vele malen spectaculairder te worden dan eerdere RRC-runs.
Een run waar nog lang over zal worden nagepraat. Kijk voor meer informatie op www.brandgrensrun.nl