Rotterdammers maken Rotterdam

Pride in het onderwijs

Jantien van Driel Tekst
Aldwin van Krimpen Beeld

Een vereniging waar je je binnen een seconde thuis voelt

Tomas Goorhuis en Chris Klarenbeek zitten in het bestuur van studentenvereniging Erasmus Pride. Tomas is penningmeester, Chris voorzitter. De vereniging heeft rond de 120 leden en bestaat sinds 2020. 

“Wij zijn er voor studenten die aansluiting en veiligheid zoeken met andere studenten die queer zijn. Dan is het fijn een vereniging te hebben waar je je binnen een seconde thuis voelt. We organiseren feesten en borrels, we hebben een boekenclub, er zijn creatieve evenementen en filmavonden. Ook in wat we organiseren proberen we divers te zijn. We komen sowieso één keer in de week samen en in tegenstelling tot andere verenigingen, zijn er geen verplichtingen, disputen, corveediensten of ontgroeningen.”

All gender toiletten dragen bij aan inclusie op de campus
“Het Idea Center (Inclusion, Diversity, Equity & Access, red.) van de Erasmus Universiteit Rotterdam betrekt ons bij de ontwikkeling van verschillende zaken. Ze vragen naar onze mening over bepaalde onderwerpen. Dat is voor hen dé manier om te horen hoe studenten uit de queer-gemeenschap over bepaalde zaken denken.

Wij kunnen zo echt meedenken en iets bijdragen en het is dan ook een heel fijne samenwerking. Een van de meest zichtbare resultaten waaraan we hebben meegewerkt, is het instellen van all gender toiletten. Toen de vraag vanuit de uni kwam of er behoefte aan was, hebben we dat gepeild bij onze leden. Die behoefte was er inderdaad, want we misten in dat opzicht inclusie op de campus. Toen is het balletje snel gaan rollen. Zichtbaarheid vinden we ook belangrijk. Op dagen die van belang zijn voor onze community, zoals Pride Week, wordt de regenboogvlag opgehangen op de universiteit. Dit jaar is voor het eerst de progressievlag gehesen. Die staat voor de diversiteit binnen de queergemeenschap in de wereld, die dekt de lading beter dan de regenboogvlag. Hij staat voor een heel groot stuk van inclusie en wordt wereldwijd gebruikt.”

Heel vet om mee te lopen in de Eurekaweek
“Tijdens onze opleiding hadden we een docent en tijdens een introductiepraatje liet ze vallen dat ze een vrouw had, zonder er een ding van te maken. Mooi om te zien dat het de normaalste zaak van de wereld is en dat het niet uitmaakt of iemand homoseksueel, biseksueel, transgender of wat dan ook is. Dan geef je het goede voorbeeld.

We hebben voor het eerst meegelopen in de cortège, de formele optocht van de universiteit die bijvoorbeeld bij de Eurekaweek plaatsvindt, de week waarin eerstejaarsstudenten kennismaken met de universiteit en de stad Rotterdam. Hier lopen naast hoogleraren en de burgemeester ook allerlei verenigingen mee. Sommige traditionele verenigingen hebben een eeuwenoud vaandel, maar dat van ons is net nieuw. Voor ons was het een nieuwe manier om ons als vereniging te laten zien. Het was een stukje van twee minuten lopen, maar tegelijkertijd was het heel vet om te doen.”

Gyzlene Kramer-Zeroual
Gyzlene Kramer-Zeroual

Onze Pride Community heeft sociale voelsprieten

Gyzlene Kramer-Zeroual is programmadirecteur Strategie en Gelijke kansen bij ROC Albeda. Er studeren 20.000 studenten, verdeeld over meer dan 24 locaties, verspreid over de regio Rotterdam.

“Als jong meisje zag ik een dierbare die te maken kreeg met uitsluiting vanwege zijn seksuele geaardheid. Ondanks dat bleef hij maling hebben aan hoe mensen tegen hem aankeken. Hij bleef sterk, maar hij moet ook de pijn van de afwijzing hebben gevoeld. Met mijn Marokkaanse achtergrond heb ik letterlijk de fysieke pijn ervaren van uitsluiting. Die ervaringen hebben me gemaakt tot wie ik nu ben. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, hoe lastig het oordeel van anderen ook is. Je veilig voelen en weten dat het oké is je gevoel van ongemak uit te spreken, dat is essentieel.”

Rauwe, open en kwetsbare coming-out-verhalen
“Op Coming-outdag organiseerden we met FunX een event en de zaal puilde uit van betrokkenen, studenten en docenten. Op het podium deelden jongeren hun coming-outverhaal. Rauw, open en kwetsbaar en het publiek was zichtbaar geraakt. Een transgender-student vertelde dat het elke dag een uitdaging is om naar de wc te gaan: ‘Ga ik naar het jongens- of meisjestoilet? Welke opmerkingen krijg ik vandaag weer naar mijn hoofd?’ Je kon een speld horen vallen, iedereen was diep onder de indruk. Daar werd het idee voor genderneutrale wc’s geboren. We hebben goed geluisterd naar de behoeften van onze studenten én naar de bezwaren, want dat is onderdeel van de dialoog. Je hoeft niet alles te accepteren, je mag een eigen mening hebben zolang je met respect naar elkaar luistert. Lang verhaal kort: iedere locatie van Albeda heeft inmiddels minimaal één genderneutraal toilet.” 

Met de minister van OCW naar Pride
“Onze Pride Community is een hechte groep die zichtbaar is en sociale voelsprieten heeft. Als een student ergens onzeker over is, dan is die community de plek waar alles besproken kan worden. Natuurlijk bieden onze mentoren, maatschappelijk werkers, vertrouwenspersonen en de veiligheidsdriehoek ook die ruimte. Ik zie Albeda als mini-samenleving. Een van de succesfactoren van ons beleid is dat we het niet op de vierde verdieping vanachter een desk ontwikkelen. We luisteren, gaan het gesprek aan en betrekken de studenten en docenten bij de ontwikkeling. Het vak burgerschap heeft daarbij een spilfunctie. Dat laat studenten nadenken over vragen als: hoe wil ik in de samenleving staan? Hoe ga ik het gesprek aan? Hoe leer ik kritisch denken? Vervolgens werden ze uitgenodigd op de Pride-boot. Dan weet ik hoe we als Albeda het verschil maken voor onze studenten. Dat heeft effect op de hele maatschappij en daar ben ik trots op.”