Kloppend hart van Rotterdam

Pak allemaal een glas

Chris van Marion Tekst
Marieke Odekerken Beeld

Brouwerij Noordt brouwt twintig verschillende bieren en heeft ze in het proeflokaal allemaal op tap. Van Oud Bruin tot Bitter Blondt met dt. En als je lid bent van Wij zijn Gers!, dan proef je ze allemaal. Tenminste, dat wil je. Maar twintig bieren proeven, vereist de training die niet alle Rotterdamse ondernemers zomaar in huis hebben. Dus kiezen we puur op naam de best klinkende bieren uit. Naast de Single was de Herrie populair vanavond.

We bevinden ons in het kloppende hart van het Zwaanshals. Daar staat, midden in een blok met woningen en winkels, een grote loods van voor de oorlog. Hier wordt het Rotterdamse bier van Noordt gebrouwen. Kleinschalig en dus alleen in en rond Rotterdam verkrijgbaar. “Ik wil niet leveren aan een café in Utrecht als dat betekent dat Melief, de Aap of Thoms zonder zit”, aldus Peter Rouwen, hoofd brouwzaken bij Brouwerij Noordt.

De installatie komt uit China

“Pak allemaal een glas, dan geef ik jullie een rondleiding. Een rondleiding is leuk, maar je moet er natuurlijk geen droge bek bij hebben”. En zo schuifelen de ondernemers met een vol glas bier langs de ketels, de leidingen en de emballage.

Rouwen vertelt dat de complete installatie uit China komt. “Voordat we in Rotterdam gingen brouwen, hebben we goed gekeken hoe ze het elders doen. Vooral in Amerika, waar ze ver op ons voorlopen, wat brouwen betreft dan. Daar werken ze allemaal met Chinese ketels. Die zijn goed en kosten maar een derde. De installatie zelf was nog wel even een uitdaging. Omdat er onder de loods een parkeergarage is gebouwd, moest het gewicht goed over de vloer worden verdeeld. Anders stort de boel gewoon in.”

Stadsbrouwerij Thoms

Tijdens de rondleiding vertelt Rouwen dat ze samen met Thoms een heuse stadsbrouwerij aan het opzetten zijn. Er komt dus nog meer echt Rotterdams bier bij. En dat stemt vrolijk.

Een strandbal, nog eentje dan

Na de rondleiding proeven we er nog eentje. Een Lager, een IPA en een Saison. En dan nog een strandbal. Fris fruitig en hoppig. Die is om het af te leren. En dan op de fiets naar huis. Of met de tram. Of lopend. Want morgen wacht de zaak weer.