Kloppend hart van Rotterdam

Opgepoetste ziel

Jerney van Poorten Tekst
Joris den Blaauwen Beeld

Wie: Janet van Huisstede Wat: initiatiefnemer en programmamanager DeWinkelmeiden

De ontwerpster van kinderkleding vult haar winkel en zwaait enthousiast naar Janet van Huisstede. Janet trok circa dertig creatieve ondernemers naar de Schiedamse Hoogstraat, en Beryl is een van when. Als initiatiefnemer van Stichting DeWinkelmeiden heeft Janet er een sterke hand in hoe de straat er nu uitziet.

“In 2009 vroeg de gemeente mij als communicatieadviseur mee te helpen met de Stadsvisie Schiedam 2030. Een van de pijnpunten die in de brainstorms met Schiedammers naar voren kwam, was de Hoogstraat: de ziel van de stad. En met 38,5 procent stonden we op nummer 1 qua leegstand in Nederland. Onze ziel was dus aangetast.”

“De Hoogstraat is een wezenlijk onderdeel van het historische stadshart. Maar dat was verwaarloosd. Omdat de leuke winkels verdwenen, kwamen er geen mensen meer. Dat was moeilijk te doorbreken. Wie een winkel wilde starten, zeker in de crisistijd, kreeg al bij voorbaat een ‘nee’ van de bank. Pandeigenaren wilden of konden ook niet meer investeren.”

Gelukkig is Van Huisstede iemand van de lange adem. Ze startte in 2013 Stichting DeWinkelmeiden en zette zich, gesteund door de gemeente, onvermoeibaar in om de leegstand terug te dringen. Het stadsthema ‘Schiedammers Maken’ vertaalde ze naar de Hoogstraat. “Het ‘zien maken’ komt overal terug. Niks is leuker dan een product dat zichtbaar voor jou op maat wordt gemaakt! Van taarten tot tattoos, van meubels tot mode, van jenever tot juweel.”

Van Huisstede heeft een praktische aanpak. “Stel, je wil starten, wat heb je dan nodig? Advies bij je ondernemingsplan, een betaalbaar pand, wellicht tijdelijk meubilair. DeWinkelmeiden onderhandelt met vastgoedeigenaren, helpt met meubels en marketing, organiseert pop-ups, en laat kunstenaars etalages inrichten en beschilderen waardoor de straat weer leuk wordt.” Met succes. “De leegstand ligt nu op 18 procent. Dat wordt nog lager, omdat veel panden nu nog worden opgeknapt.”

In de Hoogstraat wordt her en der flink getimmerd in panden. “Bouwgeluid geeft mij een heel positief gevoel. Zo van … het wordt beter! Boven de winkels zijn alweer 140 woningen gerenoveerd, en er is een wachtlijst voor.” In de Hoogstraat is nog genoeg te doen is, al is de ziel van de stad inmiddels aardig opgepoetst.