Kloppend hart van Rotterdam

Ontspoord

Serga van Roon Tekst
Chris Bonis Beeld

Wat is er toch aan de hand met de Hofboogjes? Acht jaar geleden werden de plannen met veel tamtam gepresenteerd. Rijksmonument de Hofbogen, voormalig traject van de Hofpleinlijn, zou een transformatie ondergaan. De 189 onderliggende boogjes zouden volgens het projectbureau ‘een magic mix worden van creatieve, ambachtelijke en culturele bedrijfjes’. En het oude spoor zelf zou een bijna twee kilometer lange wandelpromenade worden.

Anno 2014 is hier nog niet bijster veel van te merken. Zeker, de eerste zeven boogjes zijn gerenoveerd en bieden onderdak aan zaken als jazzpodium BIRD en Restaurant De Jong. In december opende tweesterren-chef François Geurds er een foodlab. En eind 2014 zal het dak van het oude Bergwegstation worden ingericht als ‘groene verblijfsruimte’. Dan ‘landt’ ook de Luchtsingel.

Maar dan? Afgelopen zomer lieten woningcorporaties Vestia en Havensteder – die de boogjes in 2006 kochten – weten geen brood meer zien in het project. De crisis gooit roet in het eten en men zoekt nu naar ‘interventiemogelijkheden’. Negen boogjes worden nog opgeknapt. Hoe het verder moet met die andere 173 boogjes is volstrekt onduidelijk. Ondertussen gaat de verloedering voort. Na BIRD verstommen de jazzklanken. Hier geen café latte maar dichte deuren en bordjes ‘te huur’. Het dak, nog steeds eigendom van ProRail, lekt. Huurders klagen over onveiligheid en hoge huren. Een magic mix indeed.

Zelfs in het gerenoveerde deel hebben de eerste ondernemers alweer hun biezen gepakt. Het zal de crisis zijn. Het projectbureau betreurt de gang van zaken, maar benadrukt dat er veel belangstelling is vanuit de markt. Eerlijk is eerlijk: de eerste zeven boogjes zijn best aardig uitgepakt. BIRD is absoluut een aanwinst, net als Restaurant De Jong. Een magische mix is het nog niet, eerder een aarzelend miniatuur hotspotje. Dus graag nog een beetje meer van dat. 182 keer om precies te zijn.