Kloppend hart van Rotterdam

Martin wordt ons uithangbord

Gers! magazine Tekst
Frank Hanswijk Beeld

Acteur, scenarioschrijver, theatermaker en oer-Rotterdammert Martin van Waardenburg ontving deze week de 13e Rotterdam Marketing Award. Die wordt jaarlijks uitgereikt aan Rotterdammers die een belangrijke bijdrage leveren aan het imago van onze stad.

De jury koos unaniem voor Martin omdat hij vastberaden na jarenlang ploeteren met zijn film De Marathon een ‘o zo Rotterdams verhaal’ vertelt. ‘Een verhaal dat zich niet alleen afspeelt in onze stad, maar ook nog eens rondom een iconisch Rotterdams evenement. Een verhaal dat mensen in het hele land tot tranen toe wist te beroeren,’ aldus het oordeel van de jury.

Samen met Gerard Meuldijk schreef Van Waardenberg het scenario van de speelfilm over vijf vrienden die hun garage (opgenomen in Garvak, bij mij om de hoek) van de ondergang willen redden door gesponsord de marathon te lopen. Martin speelt zelf een van de hoofdrollen. In Gers#2 konden we er alles over lezen.

Maar vooral staat Martin op mijn netvlies met zijn halsbrekende en baanbrekende cabaretprogramma’s met Wilfried de Jong als Waardenberg en De Jong. En als geschifte majoor in tv-serie en speelfilm Loenatik. En natuurlijk voor alle klussers met linkerklauwen zoals ik, met John Buijsman als duo Sjaak en Freek in spotjes voor de Gamma.

Het wordt voor zijn opvolgers dan ook een hele kluif om uit zijn schaduw te stappen. Wie staan er te trappelen? Wie kunnen het volgende uithangbord zijn voor Rotterdam?