Rotterdammers maken Rotterdam

Olé Rotterdam!

Placeholder Shantie Jagmohansingh Tekst
Marjolein van Pagee Beeld

In Rotterdam ontmoet je de wereld. Het is van oudsher een stad van nieuwkomers. Een stad van pioniers, met veel verschillende nationaliteiten. Wat vinden zij van de stad aan de Maas? En wat valt hen op? Deze keer: Amaya Gasull Fernandez de Igoroin die het Spaanse Vitoria in 2000 verruilde voor Rotterdam.

Verhuizen naar het buitenland voor de liefde op je 22e. Amaya Gasull Fernandez de Igoroin deed het. Inmiddels is ze al weer jaren getrouwd met Bart Schmitz, heeft ze drie kinderen en een eigen taal- en cultuurschool La Española in Rotterdam. Vlak voordat ze aan haar grote avontuur begon, sprak haar moeder de geruststellende woorden: “Liefde is de beste reden waarom iemand kan verhuizen.” Samen met haar man kocht ze een klushuis aan de Bergweg. Tijdens het klussen kreeg ze het idee voor ‘een mini-Spanje in Rotterdam’, vertelt ze. “Het leek me leuk een plek te maken waar je terecht kunt om kennis te maken met de Spaanse taal en cultuur.” Het idee sloeg aan en de school draait inmiddels al weer 12 jaar met succes.

Wat Amaya opviel in het begin, was de mentaliteit van de Rotterdammers. “Daar bedoel ik mee dat je hier veel kunt bereiken door hard te werken en dat met passie te doen. Die instelling heb ik in mijn achterhoofd gehouden toen ik startte met La Española.”

‘Mijn school is een mini-Spanje in Rotterdam’ 

Overeenkomsten

Ook de gereserveerdheid van veel mensen viel Amaya op. “Vooral bij de eerste ontmoeting kunnen Nederlanders afstandelijk zijn. Zeker in vergelijking met Spanjaarden. Dat vond ik opvallend. Of dat je er een agenda bij moet pakken om af te spreken. Ik was gewend om zomaar bij anderen langs te gaan. Maar als je Rotterdammers eenmaal leert kennen, zijn ze er echt voor je en staan ze voor je klaar. Hierin zie ik ook weer overeenkomsten met Spanjaarden.”

Ook in de stad moest ze even door die buitenkant heen prikken. Eerst zag ze alleen de grote, hoge gebouwen. Maar toen Amaya Rotterdam beter leerde kennen, zag ze ook de restaurantjes en huizen met knusse tuintjes, waar het juist heel intiem kan zijn. “Eigenlijk lijken de mensen in die zin op de stad.”

Amaya is de afgelopen jaren van Rotterdam gaan houden. “En dan vooral van de leuke en trouwe Rotterdammers en hun mentaliteit van aanpakken. Ook heel leuk is dat je in Spanje elke week met dezelfde groep mensen afspreekt, wat heel fijn en vertrouwd is. In Nederland doe je dat juist veel minder en spreek je vaker met verschillende mensen af, waardoor je veel nieuwe mensen goed kunt leren kennen. De combinatie daarvan is gewoon fantastisch.”

Bonkend hart

Amaya bezoekt haar familie en vrienden in Spanje regelmatig, maar haar toekomst ligt in Rotterdam, zegt ze. Ze voelt zich hier thuis. “Iedere keer als ik vanuit Vitoria naar Rotterdam kom en over de Van Brienenoordbrug rijd, voel ik mijn hart bonken. Want wat is het toch een mooie stad!”