Rotterdammers maken Rotterdam

‘Niets in mijn carrière was vooraf gepland’

Anouk Ama Tekst
Remie Kranendonk Beeld

Rob Roos kwam ooit via de achterdeur binnen bij Theater aan de Schie. 22 jaar later zit hij er nog steeds: Als zakelijk, technisch en artistiek directeur duwt hij het theater naar de toekomst. Kan het theater dan nog wel zonder hem? “Nog belangrijker,” zegt Roos: “Ik kan niet zonder het theater, daar heb ik nog te veel ideeën voor.”

Een van die ideeën is de glazen nieuwe entree die Roos hoopt binnen afzienbare tijd te kunnen openen. De huidige ingang zit verstopt in het stadskantoor, waardoor het theater helemaal niet opvalt. En dat stoort Roos én bezoekers mateloos. Dat de entree zal lijken op een enorme serre is geen toeval: Roos koos bewust voor glas om daarmee energie op te kunnen wekken, die gebruikt kan worden om het theater te verwarmen. Daarmee wil Roos het eerste klimaatneutrale theater worden van Nederland. “Maar dat is niet de enige stap naar verduurzaming,” haast hij te zeggen. “Ik ben ook een samenwerking aangegaan met het Zuid-Hollands landschap om voor elk verkocht kaartje een boom te laten planten. We beginnen eerst in Rhoon, maar ik hoop in de toekomst een ‘Theater aan de Schie-bos’ te hebben in Schiedam.”

Mislukt

Opgegroeid in een familie met muzikanten kreeg Roos de liefde voor podiumkunsten van jongs af aan mee. Zijn vader speelde op het orgel, zijn broer organiseerde concerten en zelf wilde hij als muzikant de planken op. Roos schreef liedjes en was dj, maar desondanks was de muzikale zegen hem niet gegeven: zijn bestaan als muzikant mislukte. “Blijkbaar zat de wereld niet op mij te wachten,” grapt Roos. Die tegenslag zorgde misschien voor een deuk in zijn muzikale hart, maar niet in zijn passie voor het podium. Via via kreeg Roos de kans om leerling-technicus te worden in Theater de Stoep in Spijkenisse. Die kans greep hij met beide handen aan. Hoewel hij nog geen stekker van een stopcontact kon onderscheiden, leerde Roos zichzelf het vak aan.

Verliefd

In Theater de Stoep gebeurde er iets magisch. Als de jonge Roos de tent wil afsluiten, loopt hij door de verlaten theaterzaal. Bij het zien van alle lege stoelen overvalt hem een gevoel van ontroering, geluk, misschien zelfs wel een vorm van verliefdheid. Roos neemt plaats op een stoel en kijkt om zich heen. “Volgens mij heb ik daar wel drie kwartier gezeten,” blikt hij terug. “Zittend in die zaal besefte ik dat het theater een plek is waar je mensen blij kunt maken, waar je iets positiefs kunt toevoegen aan hun leven. Dit was de wereld waarin ik verder wilde. Toen ik later werd gevraagd om de nieuwbouw van Theater aan de Schie in Schiedam te begeleiden als hoofd technische dienst, zei ik toch ja. Niet elk hoofd van de technische dienst krijgt de kans om een nieuw theater te bouwen.”

Crisis

Door de stap te maken naar de nieuwbouw in Schiedam, is Roos vanaf de bouwtekeningen betrokken en weet hij precies welke spijker in welke muur zit. Die kennis komt hem jaren later van pas als hij wordt gevraagd als directeur van Theater aan de Schie. “Een theater uit de grond stampen is fantastisch. Maar daarna had ik behoefte aan een meer leidinggevende rol. Ik vertrok naar Franeker om daar als directeur en programmeur van theater en film aan de slag te gaan bij het lokale theater. Toen in 2008 de crisis insloeg en Theater aan de Schie naar aanleiding daarvan dreigde om te vallen, werd ik in 2012 gevraagd als directeur het theater weer goed op de kaart te zetten. Mijn technische achtergrond, eigen creativiteit en ervaring als zakelijk, technisch en artistiek directeur bleken een krachtige combinatie om die taak goed uit te voeren.”

Drie kliks

Sindsdien is Theater aan de Schie getransformeerd in een succesvol theater dat verduurzaamt en constant in beweging is. De schouwburg wint de ene na de andere publieksprijs en de kaartverkoop neemt jaarlijks toe. “Geweldig natuurlijk, maar zolang er een stoel leeg is, hebben wij een taak,” relativeert Roos. “Daarom blijven we ideeën uitproberen om de avond voor mensen nóg leuker te maken. Gasten mochten al gratis een andere voorstelling bezoeken als de geboekte voorstelling niet voldeed aan de verwachtingen en vanaf 1 september 2019 koop je bij ons in slechts drie kliks een kaartje. Geen omslachtige reserveringsprocedures, maar een snelle en simpele handeling om een leuke avond te plannen. Dat is waarin Theater aan de Schie zich wil onderscheiden: hoge kwaliteit en tegelijkertijd laagdrempeligheid.”