Kloppend hart van Rotterdam

Net even iets anders

Marieke Strootman Tekst
Joke Schut Beeld

Laagdrempelig met kwaliteit: een combinatie die niet vanzelfsprekend is. In restaurant en bar Thoms is die te vinden. Een plek waar al het moois van Rotterdam samenkomt en waar gerechten razend simpel zijn, maar wel ballen hebben. Het initiatief is van Arthur van Zanten, een ware horecatijger die weet hoe het is om een dijk van een concept neer te zetten. Net open en nu al een hit.

Rotterdam staat bol van de mooie streekproducten. Ondernemingen als Brouwerij Noordt, Schmidt en de Schiedamse Loopuyt-gin genieten steeds meer populariteit binnen de horeca. En bij Thoms zijn die namen allemaal te vinden. Op de vraag waarom horecaman Arthur van Zanten zoveel mogelijk streekproducten gebruikt in zijn nieuwe tent, antwoordt hij: “Waarom niet?” Lokaal is immers hip en het stimuleren van startende ondernemers vindt hij een mooie bijkomstigheid.

Van Zanten is bekend van zijn gelijknamige café aan de Binnenrotte, maar ook van het inmiddels gesloten Villa Kakelbont en café Toen. In een grijs verleden studeerde hij aan de Hogere Hotelschool. Hij had een functie als frontoffice manager bij het Hilton Hotel in het vooruitzicht. Maar om wat bij te verdienen, versleet hij zijn dagen in een cafeetje aan de Oude Haven en werd op slag verliefd op de Rotterdamse horeca. Toen hij in 1993 de kans kreeg een zaak over te nemen op deze populaire plek, twijfelde hij geen moment. Samen met een compagnon dook hij het avontuur in. Dat werd Villa Kakelbont. “Toen kregen wij nog hulp van lokale gokboeren. Zelf legde ik wat spaargeld in en zo kregen we de financiering rond. En ik had speelautomaten staan, daar trok ik mijn eerste klanten mee. Tegenwoordig is dat met de financiering van een eigen zaak wel andere koek.”

Het Timmerhuis

Na de Oude Haven kreeg Van Zanten de smaak te pakken. Westerpaviljoen, Stockholm, Kade 4 – de een na de andere succesvolle zaak zette hij op zijn naam. Acht jaar geleden opende de ondernemer zijn café Toen in het historische Timmerhuis. Het kantoor dat na de Tweede Wereldoorlog gebouwd werd en het epicentrum was van de wederopbouw van de stad. Van hieruit kreeg onze verwoeste stad langzaam weer vorm. Ook de bouw zelf werd vanuit hier aangestuurd. De gemeente startte in 2013 met renovatie van het oude Timmerhuis en liet een nieuw Timmerhuis ontwerpen door OMA, het architectenbureau van Rem Koolhaas. Het is een duurzaam gebouw geworden, waarin de geschiedenis van de stad terug te zien is en waar de gemeente, bedrijven, bewoners en ondernemers een plek gevonden hebben.

Eerste keus

Door de verbouwing was Van Zanten gedwongen zijn café Toen te sluiten. In ruil daarvoor kreeg hij wel het eerste recht op een plek in het gerenoveerde pand. Blij is de eigenaar van Thoms met deze prominente plek zeker: “Tijdens de verbouwing van het Timmerhuis raakte de Meent steeds populairder. En vanaf het moment dat we de deuren openden, zat het meteen vol. We hadden wel last van wat kinderziektes. Ook al is dit mijn zesde zaak, pas als je eenmaal draait kom je erachter waar de kassa het fijnst staat en hoe je gasten optimale service kan bieden.”

Met een rauwe Rotterdamse inrichting hoopt Van Zanten een breed publiek te trekken. “Thoms is er voor iedereen. Voor zakenmannen en studenten, maar ook voor dagjesmensen die graag een kopje koffie drinken op hun doorreis naar museum Rotterdam.” Vol trots vertelt hij over zijn authentieke houtskooloven die beneden in de open keuken van Thoms staat: “Die geeft zo’n fijne smaak af. Ik wil net iets anders bieden dan er al is om zo de verwachtingen van mijn gasten echt te overtreffen.” Nu zijn restaurant eenmaal op de kaart staat, focust de eigenaar zich op de promotie van de underground-bar. Doel is immers dat het in de weekenden tot laat rumoerig blijft in Thoms.

‘De naam is net als onze kaart en uitstraling: razend simpel, maar wel met ballen!’

Dat zijn nieuwe hotspot vernoemd is naar zijn zoon? “Ik was op zoek naar een stoere naam en werd geïnspireerd door een mooie zaak in Düsseldorf. Het moest en korte naam zijn, die makkelijk te onthouden is. Dat mijn zoon toevallig Thom heet, maakte het voor mij alleen maar specialer. De naam is net als onze kaart en uitstraling: razend simpel, maar wel met ballen!”