Kloppend hart van Rotterdam

Meester van het Van Maanenbad

Gerrit van Loon Tekst
Joost van der Vleuten Beeld

Als enige manager van de Sportfondsenbaden draagt Jan Pott (50) herkenbare (zwem)kleding. Om zichtbaar te zijn als medewerker van het zwembad in Rotterdam-Bergpolder. “We doen het voor de mensen.”

Gastvrijheid en sfeer. Er is geen cursus die dat garandeert, maar het Van Maanenbad heeft het. “Misschien omdat collega’s hier lang werken – gemiddeld veertien jaar”, zoekt Jan een verklaring. “Of door onze manier van werken. We doen maar wat, maar blijven onszelf.”

Zijn ouders zaten in het oprichtingsbestuur van het zwembad in Hoogvliet. Na de mavo ging hij in dienst. “Het bleek dat niet veel mensen een raketafweersysteem in hun tuintje nodig hadden, dus zocht ik ander werk. Ik liep hier in 1985 binnen en werd klusjesman.” Maar zwemles geven lag hem ook. Hij deed dat tien jaar lang in de Zevenkampse Ring en ook bij zwemvereniging De Lansingh in Krimpen aan den IJssel. Zijn hart ligt echter bij het Van Maanenbad. De inwoner van Heinenoord, die ook aan (wind)surfen en fotografie doet: “Ik had gedacht dat de grote renovatie van een jaar geleden mijn hoogtepunt zou zijn. Maar het wordt alsmaar leuker!”

Jan Pott en personeel zien zichzelf niet als helden. “We doen wat we moeten doen en houden de veiligheid van zwemmers in de gaten.” Jans doel is mensen aan het bewegen krijgen. “Het zwembad heeft ook een buurtfunctie. Inpandig zit een buitenschoolse opvang en fitnesscentrum. In het horecagedeelte is consumptie niet verplicht – als mensen het maar naar hun zin hebben. Het buitenbad is uniek in de stad. Bij de dertien andere Rotterdamse zwembaden zit alles binnen. Ik loop vaak langs het water. Erin, alleen als het moet. Ik heb een allergie voor chloor. Maar schrijf dat maar niet op.”