Kloppend hart van Rotterdam

LantarenVenster en Pathé De Kuip

Marcel Jongmans Tekst
Randy Ruijter Beeld

De commerciële blockbuster versus de Franse praatfilm. Pathé De Kuip en LantarenVenster lijken tegenpolen. Toch hebben ze twee dingen gemeen: de liefde voor de film en voor Rotterdam.

LantarenVenster

Een jong stelletje luncht, met uitzicht op de Rijnhaven. Naast hun borden, liggen de tickets voor ‘La Vie d’Adele’, een Franse praatfilm. Volgens de filmprogrammeur Roderik Lentz de beste film van 2013. Op de achtergrond de tonen van Gregory Porter. Jazz- en soulzangeres Ntjam Rosie treedt hier binnenkort op, zo leert een poster.

Jazzpodium en filmtheater LantarenVenster heeft 103 jaar historie achter zich in de Maasstad. “Het is begonnen als plek waar de Rotterdamse arbeider cultuur kon opsnuiven. Er was muziek, dans en theater. Betaald door een paar rijke Rotterdammers”, vertelt Lentz. “Later kwam daar film bij. Nu is dans en theater niet meer te zien, maar we hebben wel vijf bioscoopzalen en een jazzpodium.’

‘Hard lachen of enorm janken’

Andere blik op de wereld

De mainstream blockbusters kom je niet tegen in het filmtheater. “We overlappen soms een beetje met Pathé, maar onze doelgroep is anders. Wij trekken wat oudere bezoekers, type NRC- of Volkskrantlezer. De programmering maakt ook het publiek. Hier vind je de betere arthouse films. We programmeren films die iets doen met mensen. Je moet hard hebben gelachen of enorm hebben gejankt. Onze films moeten een indruk achterlaten, een andere blik op de wereld.”

Wikken en wegen

Lentz zoekt de films zelf uit. Tijdens Europese filmfestivals als die van Rotterdam, Cannes en Berlijn zoekt hij naar de pareltjes van de filmwereld. Dat is af en toe wikken en wegen. “Soms zie ik een film waarvan ik denk: die moeten mensen zien. Die programmeer ik dan. Maar het gebeurt ook dat ik een film zie die misschien wat minder knap gemaakt is, maar juist aansluit bij de tijdgeest, specifieke doelgroep of actuele thema’s. We willen mooie, bijzondere films tonen aan Rotterdammers. Maar ja, we willen natuurlijk ook graag dat mensen naar ons toekomen.”

Otto Reuchlinweg 996
3072 MD Rotterdam
(010) 277 22 77
www.lantarenvenster.nl

Pathé De Kuip

Met 1,9 miljoen bezoekers per jaar is Pathé De Kuip samen met Pathé Schouwburg (800.000) in Rotterdam een grotere toeristische attractie dan Blijdorp. De publiekstrekker naast de Kuip heeft alleen al veertien zalen. Rob van der Meer is manager van deze gigantische vestiging. Het is tien uur ‘s ochtends als de eerste bezoekers zich melden. Van der Meer kijkt vanaf de eerste verdieping tevreden uit over de grote entreehal. “We passen de programmering aan op onze doelgroepen. Die vier Turkse dames daar bezoeken waarschijnlijk de Turkse film die we juist nu programmeren. In de ochtend komen we ook mensen tegen die de nachtdienst hebben gedraaid en voor het slapen gaan nog even een filmpje pakken.”

Posters prijzen de verwachte blockbusters aan. George Clooney zweeft in de ruimte om Sandra Bullock heen. Het lijkt hier te gaan om het commerciële succes. “Lijkt”, zegt Van der Meer beslist. “We kopen films niet per vestiging in, dat gebeurt bij Pathé centraal. Maar we bepalen wel wanneer welke film te zien is. Films die in eerste instantie geen grote bezoekersaantallen zullen trekken, maar die we de moeite waard vinden, programmeren we soms prime time om zo die film te steunen. De Franse film Intouchables werd een enorm succes. Een film die het ook in LantarenVenster erg goed deed.’

‘Het draait niet alleen om het grote geld’ 

Special events

Een ander ‘bewijs’ dat het bij Pathé niet alleen draait om het grote geld, zijn de special events. Van der Meer: “Zo zenden we opera’s, live opgevoerd in de Metropolitan Opera New York, rechtstreeks uit op onze grote schermen. Zo brengen we het grote publiek in aanraking met iets ongelofelijk indrukwekkends.” De drive van Van der Meer: Rotterdam dé filmstad maken. “In onze stad groeit het aantal bezoekers van de bioscoop nog steeds. Gelukkig maar, want de bioscoop is zoveel meer dan een filmpje kijken! Het verbreedt je wereld. De bioscopen in Rotterdam werken hard om de grote films aan te bieden, maar ook die prachtige pareltjes. Het is aan de Rotterdammers en de bezoekers van deze stad om die pareltjes te ontdekken.”

Cor Kieboomplein 501
3077 MK Rotterdam
0900-1458
www.pathe.nl/bioscoop/dekuip