Kloppend hart van Rotterdam

De Delft: missie volbracht?

Marc Paulissen Tekst
Jeroen Arians Beeld

Je moet goed kijken, maar het is toch echt een stuk van de ‘Delft’ dat op deze foto te zien is. Hoe zit het eigenlijk met dit project? De bouw van de replica van het roemruchte ’s-Lands Schip van Oorlog Delft begon ooit in 2001, maar in 2010 stopten de werkzaamheden wegens geldgebrek. Pas in 2015 hadden de bouwers weer financiering gevonden en konden ze verder werken aan het schip, dat verstopt ligt tussen beton, glas en asfalt. In de Schiehaven in het Lloydkwartier om precies te zijn, toevallig ook de thuishaven van Gers!

Zou het goedkomen? Wij hopen van wel, want de Delft was een prachtig schip. Een oorlogsschip, dat scherp aan de wind kon varen. In 1783 ging het te water, waarna direct bleek dat de Delft een van de allersnelste schepen van zijn tijd was. In 1787 voerde de Delft zijn eerste missie uit en verbleef het op de Middellandse Zee om Nederlandse handelsschepen te beschermen. In 1793 volgde een missie om Hollandse zeelieden te bevrijden in Algerije. Vier jaar later kwam er helaas een vroegtijdig einde aan het bestaan van de Delft. Tijdens zijn derde missie schoten de Engelsen het kapot en zonk het voor de kust van Scheveningen.

Je zou kunnen zeggen dat met de bouw van de replica de vierde missie is begonnen van de Delft. Die missie neemt nu echter al meer tijd in beslag dan de veertienjarige levensduur van het origineel. Dat is op zijn minst opvallend te noemen. Het lijkt ook haaks te staan op de belangrijkste eigenschap van de Delft: een ongelofelijke snelheid. Maar de financiering van de replica heeft net als het originele schip zelf ook weleens te maken met windstiltes. En net als op zee, rest er dan maar één ding: hopen op betere tijden. Of die nu definitief zijn aangebroken? De toekomst zal het leren.