Kloppend hart van Rotterdam

Licht in donkere tijden

Gers! magazine Tekst
Sanne Romeijn Beeld

Het is wat het is, maar het kan ook anders zijn. Wanneer je Edwin de Voigt heet en donkere tijden omzet in best wel fijn. Alles ging dicht, maar de Rotterdammer bracht licht met Noorderdicht. Bewoners van het Oude Noorden liet hij schijnen in plaats van ze achter gesloten deuren weg te laten kwijnen.

Je bent dichter en schrijver en je wilt wat, maar alles lag op z’n gat. Toch wist Voigt een positieve twist te geven aan de lockdown die er in oktober 2020 opnieuw voor zorgde dat de inwoners van de stad thuis kwamen te zitten. Werd je al niet heel blij van dat grijze weer, dan werd je al helemaal niet blij van al die negatieve nieuwsberichten over corona.

Voigt: “Vorig jaar zomer leek het virus wat in te dammen, maar in oktober kwam het driedubbel zo hard terug. Al m’n optredens en evenementen lagen in een klap weer stil. Gelukkig had ik op de valreep wel de tweede editie van festival Poëzie Lagogo kunnen organiseren.”

De Rotterdamse schrijver, dichter en eventorganisator kreeg een belletje van een cultuurscout uit het Oude Noorden over een plan dat hij ooit eens schreef. “Ze zei: kunnen we dat niet coronaproof maken?”. En zo ontstond ineens Noorderdicht, een wandelevent dat licht moest brengen in donkere tijden.

Tienduizend bierviltjes

“We hebben tienduizend bierviltjes laten drukken en laten bezorgen bij de inwoners van het Oude Noorden. Hierop konden ze een gedichtje of quote over hun buurt kwijt. Een jury koos de mooiste uit en die lieten we op megagrote viltjes drukken die we bij lokale horecazaken en winkels to go ophingen. Ontworpen door lokale vormgevers.”

Op die ludieke manier kwamen niet alleen bewoners, maar ook de horeca en andere mooie zaken in het zonnetje te staan én werden de bewoners letterlijk en figuurlijk in beweging gezet. Want wie de bijbehorende wandelapp (de VERS app) downloadde kon zien waar alle gedichten in de wijk hingen. “Wandelen was zo’n beetje het enige dat wel kon, er was verder geen bal te doen, dus van die wandeling werd gretig gebruik gemaakt”, vertelt Voigt trots.

Andere buurten en gemeenten

Voigt zit niet zomaar bij de pakken neer, maar makkelijk was de afgelopen periode niet: “Zo’n beetje al m’n werk lag stil, maar met dit project kon ik mezelf als eventorganisator toch in de kijker spelen. Het heeft me op het moment zelf niks opgeleverd, maar nu zijn er wel andere buurten en gemeenten die interesse hebben om ditzelfde project uit te rollen. Dat is natuurlijk hartstikke leuk.”

Hij heeft in coronatijd gezaaid en kan, nu alles weer open is, oogsten. Crooswijk lijkt als eerste aan de beurt. Ook daar mogen de bewoners hun dichtkunsten laten zien. En misschien kan het event nu doorgaan zoals Edwin het oorspronkelijk had bedacht, met liveoptredens: “Ik ben met café Digters in gesprek, want zij bieden maandelijks een podium voor lokaal talent.”

Een concept uit nood geboren, lijkt ook na corona nog het daglicht te blijven zien: “Daar ben ik heel blij mee. Mensen verbinden, persoonlijk contact, daar hou ik van. Gelukkig kan het weer.”