Rotterdammers maken Rotterdam

Kinderboekenfeest!

Klaas Daane Bolier Tekst
Antim Wijnaendts van Resandt Beeld

Jong geleerd is oud gedaan, en dat geldt zeker ook voor lezen. Komt het kind al vroeg in aanraking met kinderboeken, dan wordt lezen zelfs een waar feest.

Tenminste, daarvan zijn ze bij Ver van Hier en De Kleine Kapitein stellig overtuigd. In beide winkels staat het kind en het kinderboek centraal. Toch zijn er wel degelijk verschillen.

De Kleine Kapitein: voor ieder kind een boek

Boeken, boeken en nog eens boeken. De hele winkel staat er vol mee en dat is best logisch voor een kinderboekenwinkel. Maar De Kleine Kapitein is wel erg compleet. “We hebben 7000 tot 7500 titels”, zegt eigenaar Daniel Albering trots. “En dat terwijl we tachtig procent van de omzet uit twintig procent van de voorraad halen. Onze doelstelling is nu eenmaal dat wij voor ieder kind het juiste boek willen hebben. En dan moet je een grote voorraad hebben.”

De Kleine Kapitein is met recht een begrip in Rotterdam. 23 jaar lang was het de enige kinderboekenwinkel in de stad. Eerst op de Meent en sinds drie jaar op de Botersloot. Het statige pand oogt ruim en licht door de dertig vierkante meter grote glazen gevel en de hoge plafonds. Er heerst rust in de winkel. Een paar ouders struinen met hun kinderen op hun gemak tussen de talloze schappen.

Albering heeft geen moment spijt van de verhuizing. “De Meent werd steeds meer een high-fashion winkelstraat, daar pasten wij niet meer tussen en de huur ging met tweehonderd procent omhoog. Hier op de Botersloot zitten we meer in een woonwijk. Lekker tussen de mensen.”

Plezier in lezen

Albering is duidelijk een man met een missie. “Ieder kind plezier laten krijgen in lezen, dat vinden wij het belangrijkste. Kinderen moeten later op de middelbare school nog zoveel lezen. Als ze dat op jongere leeftijd leuk gaan vinden, hebben ze daar hun hele leven nog plezier van.”

En daar is het juiste boek cruciaal bij. “Het moet aansluiten op de belevingswereld van het kind. En dan moet je dus achterhalen wat hij of zij leuk vindt. Meestal vraag ik dan: ‘Wat is het stomste boek dat je gelezen hebt?’ Dat weten ze altijd meteen en dat maakt de zoektocht naar het juiste boek weer veel makkelijker.”

Op niveau

Als eenmaal de interesse van het kind achterhaald is, is het zaak om een boek op zijn of haar niveau te vinden. Kinderen moeten meters maken met lezen en dat gaat het beste met boeken die ze leuk vinden en begrijpen. En daar zijn wij voor; om net dat ene boek te vinden.”

De Kleine Kapitein
Botersloot 173
3011 HE Rotterdam

Ver van hier: een plek waar de buurt elkaar ontmoet

“Ik ben dol op kinderboeken en las vroeger alles wat los en vast zat”, zegt Petra Verheij. “Als kind hing ik al uren rond in kinderboekenwinkels. Heerlijk, die aparte geur daar en al die nieuwe boeken om te ontdekken.”

Een eigen kinderboekenwinkel stond dan ook hoog op haar wensenlijstje. Sinds december is Verheij de trotse eigenaresse van Ver van Hier, in het Kleiwegkwartier in Hillegersberg. De filosofie van ‘blijven hangen in een boekenwinkel’, komt duidelijk terug in de winkel. Het pand is ruwweg in tweeën gedeeld. In de ene helft vind je de winkel met schappen vol kinderboeken. De andere helft is een open ruimte, met lange vurenhouten banken, grote tafels en een koffiebar met keuken. Met volop ruimte voor andere activiteiten.

Workshop insecten maken

Zo zit op deze zondagmiddag een groepje kinderen aan een lange tafel te knutselen. Een buurvrouw kijkt en helpt mee. Ze zijn bezig met de workshop ‘insecten maken’. De kinderen knutselen er lustig op los en zijn tegelijkertijd druk met elkaar aan het kletsen. Verheij deelt ondertussen zelfgemaakte ijsjes uit. “Meloen of ananas?”

“Er wonen hier veel creatieve, gezellige mensen. Dit is een leuke buurt om te wonen, maar er zijn hier niet veel voorzieningen waar je elkaar kunt ontmoeten. Met Ver van Hier willen we zo’n plek bieden. En het blijkt dat we in een behoefte voorzien, want veel buurtgenoten organiseren hier graag van alles. En overdag werken hier veel zzp’ers. We hebben wifi, veel stopcontacten en heel goede koffie”, vertelt Verheij met een lach.

Boterham met kaas

Ver van Hier is daarmee een soort buurthuis voor het Kleiwegkwartier. “In het weekend komen hier veel gezinnen ontbijten of lunchen.” Over het culinaire aanbod is Verheij duidelijk. “Met kinderen wil je geen geneuzel over broodjes rosbief die ze niet lusten. Bij ons kun je ook gewoon een boterham met kaas en een glas melk bestellen. Na afloop snuffelen ze nog even door de boeken. Dat is het idee.”

Dat is gelijk ook het grote voordeel van een winkel boven online bestellingen, vindt Verheij. “Kinderen moeten een boek kunnen bekijken, vastpakken en voelen. En daar hebben ze hier alle gelegenheid voor.” In een aparte kast staan boeken die niet bestemd zijn voor de verkoop, maar juist voor de kinderen om even lekker in te neuzen. “Het gaat om de beleving. En dat er dan weleens een boek sneuvelt, ach dat is dan maar zo.”

Ver van hier
Kleiweg 69
3051 GJ Rotterdam

Ver van hier

Jantjes pruimenboom

Bevatten de oudste Nederlandse kinderboeken vooral alfabetten en gebeden, bedoeld om kinderen te leren lezen, met Hieronymus van Alphen krijgt ons land zijn eerste auteur die zich specifiek richt op het kind. In 1778 schreef hij De pruimenboom, dat begint met: “Jantje zag eens pruimen hangen, O! Als eieren zo groot.”