Rotterdammers maken Rotterdam

Jongensdroom

Mathijs Sukel Tekst
Marieke Odekerken Beeld

Het echtpaar Westers heeft hotels door het hele land, maar weinig zijn er zo iconisch als Hotel New York en het SS Rotterdam. “Een jongensdroom”, noemt Harry Westers (63) de aankoop van het schip.

Wie twee iconen van de stad in handen heeft, moet wel iets met Rotterdam hebben. En dat heeft Vlielander Harry Westers. “Mijn eerste herinnering aan Rotterdam gaat terug tot aan de lagere school. Op Vlieland hadden we vijf dagen schoolreis per jaar en op een van die dagen bezochten we Rotterdam. Er werd een schoolfoto gemaakt bij het monument De Boeg en we voeren met een originele Spido op het water, dat was indrukwekkend hoor. Net als de zesbaansweg van Den Haag naar Rotterdam, zoiets hadden we nog nooit gezien.”

Een hernieuwde kennismaking met de stad volgde vijftien jaar geleden. Westers: “We waren uitgenodigd door een relatie voor het Concours Hippique en bezochten ook Hotel New York, min of meer per toeval. Maar ik keek mijn ogen uit. De uitstraling, de locatie. Het staat in feite middenin het water. Als eilander voelde ik me direct thuis.”

Hij erkent dan ook de sentimenten die het hotel en het SS Rotterdam oproepen bij Rotterdammers. “Het is hún Hotel New York en het is hún schip. Daarom is het onze uitdaging om dat zo te houden, maar wel met onze manier van ondernemen natuurlijk.” En die past prima bij de stad, zegt Westers. “Ik merkte snel dat je hier als ondernemer opvallend goed geaccepteerd wordt. Mensen zijn blij dat je wat wilt doen voor Rotterdam. En niet alleen door ondernemers, maar ook op bestuurlijk niveau.”

In de ontwikkeling van Rotterdam als de architectuurstad van Nederland kan hij zich uitstekend vinden. “Absoluut, want het is onderscheidend. Van de skyline in Rotterdam is er geen tweede in het land. Heel goed dat daar op ingezet wordt.” Westers maakt de vergelijking met Boston. Zijn zoon studeerde daar. “Ook een stad waar het water op veel prominente plekken door de stad stroomt. In Boston heeft het waterfront zich fantastisch ontwikkeld, dat voorbeeld zou Rotterdam heel goed kunnen volgen.”