Kloppend hart van Rotterdam

Je kunt het dak op!

Sander Grip Tekst

Denk jij Rotterdam helemaal te kennen? Dan kun je toch voor een verrassing komen te staan van 11 t/m 14 juni. Op die dagen kun je namelijk letterlijk het dak op in onze stad. Ervaar Rotterdam van boven tijdens een uniek evenement en zie de stad zoals je haar waarschijnlijk nog nooit gezien hebt. Lounge op daken, geniet van het uitzicht en dans, sport of praat. Het kan allemaal tijdens de Rotterdamse Dakendagen.

“Verreweg de meeste daken in onze stad worden niet gebruikt”, stelt Joep Klabbers, die samen met Léon van Geest de Rotterdamse Dakendagen bedacht. “Het dak is een plek in de stad die nog nauwelijks ontwikkeld is; het zijn de laatste vrijplaatsen in de stad. Hier liggen enorm veel kansen om op een verrassende manier de stad nog veel leuker en levendiger te maken.”

Nieuw in de wereld van de daken zijn de heren bepaald niet. Van Geest: “We hebben samen al eerder evenementen georganiseerd op de daken van de stad. Zo waren er al tours en optredens en rooftopbars, zoals die op het Groothandelsgebouw. Het was altijd een enorm succes, dus het werd in onze ogen tijd om het eens echt groots aan te pakken.”

Foto: Frank Hanswijk

En dus komen de heren met 40 daken die van donderdag 11 tot en met zondag 14 juni geopend zijn voor het publiek. Iedereen kan komen genieten van een bijzondere wereld op grote hoogte. Het is voor het eerst dat in de stad op deze schaal aandacht is voor het dak als vitaal onderdeel van die stad. Rotterdam is echter bij lange na niet de enige stad die het dak ontdekt. Wie op pinterest Up on the Roof bezoekt, stuit op een grote hoeveelheid foto’s van over de hele wereld die Klabbers hier verzamelt. Hij laat zo vooral zien dat het dak een schier oneindige hoeveelheid mogelijkheden kent: kamperen (Londen), een testcircuit (autofabrikant Fiat in Turijn) en zelfs complete sportvelden, zoals het voetbalveld op het Shibuya Station in Tokyo en een sintelbaan op een school in China.

Gelukkig blijft Rotterdam niet achter: Didden Village is het blauwe “parasitaire” huis van architectenbureau MVRDV en de Operadagen waren ook al eens op het dak te vinden – ook dit jaar is er weer een voorstelling op het bitumen van de Bijenkorf.

‘Het dak kent een schier oneindige hoeveelheid mogelijkheden.’

Naast heel veel daken, kan de bezoeker volgens Klabbers straks vooral waanzinnige uitzichten verwachten: “Ontdek de wereld van de Rotterdamse daken. De bovenkant van de stad biedt een compleet nieuw perspectief op die stad.” De ontdekkingstocht over de daken is volgens Van Geest echt een feest: “Zeker omdat we een uitgebreid programma hebben samengesteld met concerten, disco en een programma voor de kinderen. Zo is er voor elk wat wils.”

Ga bijvoorbeeld eens kijken op het dak van de Kunsthal, het favoriete topstekje van Klabbers: “Dat is echt een vijfde gevel. Het is zelden toegankelijk voor publiek maar tijdens de Rotterdamse Dakendagen mag je erop”, spreekt hij met glimlichtjes in zijn ogen. Van Geest is vooral fan van Didden Village, die parasitair op de Beatrijsstraat staat. “Het ziet ernaar uit dat ook dit toegankelijk wordt tijdens de dakendagen. Maar verder vertellen we niet wat je kunt verwachten. Voor de bezoekers moeten straks de Rotterdamse daken één grote ontdekkingstocht worden.”

Beide heren hopen daarna nog wel een paar keer deze dagen te organiseren. Al is Van Geest heerlijk optimistisch als hij stelt dat de dakendagen hun tienjarig jubileum niet gaan halen: “Dan zijn alle daken in de stad gewoon in gebruik en kun je elke dag het dak op!”

Meer over dit unieke evenement vind je op rotterdamsedakendagen.nl. Hier kun je ook tickets bestellen. Voor een tientje per persoon kun je zaterdag 13 of zondag 14 juni al de hele dag (tussen 10:30 en 17:00) het dak op.