Rotterdammers maken Rotterdam

In elke grap zit een kern van waarheid

Pascale Duin Tekst
Eric Fecken Beeld

Met de wereld aan hun voeten en de continenten als speelveld, geeft het kunstenaarsduo TelmoMiel kleur aan menig internationale stad. Hun werk is een mix van realistisch en surrealistisch. Subtiel, dromerig en grafisch. “Het hoeft allemaal niet te ingewikkeld. We durven een serieuze boodschap te brengen, maar wel met een vleugje humor. We laten mensen graag zelf het verhaal erbij verzinnen.”

De Rotterdamse Telmo Pieper en de Amsterdamse Miel Krutzmann leerden elkaar tien jaar geleden kennen op de Willem de Kooning Academie. Miel had de graffiti art toen al in de vingers. Gegrepen door de mogelijkheden ging Telmo aan de slag om zich de techniek eigen te maken. “In het begin was het zoeken. We begonnen met de intentie om net zo goed te kunnen schilderen als onze inspirators. Toen we dat in de vingers hadden, leek het ons gaaf samen werk te maken. Dat zie je niet vaak in graffiti; meestal is iedereen bezig met zijn eigen stuk muur. Wij zijn anders begonnen. We startten ieder voor zich met schetsen, en als we tevreden waren, scheurden we het resultaat door de helft. Daarna ging de een met links verder en de ander met rechts. Zo kwamen we tot het definitief ontwerp en ontstond ons eerste artwork.” Dat het talent van de mannen niet onopgemerkt bleef, mag duidelijk zijn; de 010-er en 020-er reizen inmiddels de hele wereld over.

Wat moeten we zeker zien in Amsterdam?

“Het Street art museum op NDSM, alleen opent dat pas over ongeveer een jaar.”

Wat mogen we niet missen in Rotterdam?

“Het Pinball museum en Karaoke Salon Tropica.”

Welke verschillen zien jullie en welke overeenkomsten?

“Het verschil zien we vooral in het krappe en toeristische van Amsterdam, tegenover het ruimtelijke en Hollandse Rotterdam.”

Welke clichés zijn waar of niet?

“In elke grap zit een kern van waarheid, dus in clichés ook.”

Ajax-Feyenoord; wie wint?

Telmo: “FEYENOOORD!”
Miel: “AJAXXX!”

Als alles mogelijk is, welke muur in Amsterdam of Rotterdam wordt jullie volgend project?

“We hebben een oogje op de muur van het Grafisch Lyceum Rotterdam. En voor Amsterdam staat een samenwerking met het Rijksmuseum hoog op de lijst.”