Kloppend hart van Rotterdam

‘Ik maak waar ik zin in heb’

Jantien van Driel Tekst
Amy van Wetten Beeld

Rotterdam kent veel mooie en bijzondere plekken. Maar wat is nou het beste van Rotterdam? Gers!-initiatiefnemers Arjen van Riel, Wouter van Lieburg en Edwin Veekens gaan om beurten ‘op locatie’ bij hun favoriete plek in de stad. Deze keer loopt Arjen van Riel een dag mee met Faouzi Chihabi van Trattoria Borgo d’Aneto.

“Ik ga naar Zuid. Naar een plek waar je ontvangen wordt op een persoonlijke manier. Met een uitzicht van internationale allure. En een terras waar je u tegen zegt. Waar je altijd een advies krijgt dat bij je past. Waar alles dat uit de keuken komt, met passie is bereid. Waar je goddelijk kunt eten. Ik neem je mee naar Trattoria Borgo d’Aneto en stel je voor aan de eigenaar Faouzi Chihabi”, licht Arjen van Riel zijn keuze toe.

‘Dit uitzicht, dit is Miami, Faouzi!’ 

Terwijl Arjen en Faouzi aan een van de tafeltjes gaan zitten, valt Arjen direct met de deur in huis: “Er zijn weinig plekken waar ik me zo welkom voel. Wat is het geheim van Borgo d’Aneto?”
Faouzi: “Oorspronkelijk kom ik niet uit de horeca. Na mijn studie theologie heb ik drie jaar als dominee gewerkt. Na wat omzwervingen via Drachten, Groningen en Amsterdam ben ik in 1999 in Rotterdam geland. Bij alles wat ik doe, is het uitgangspunt dat ik mensen gelukkig wil maken. Daarbij ben ik ook nog eens een mierenneuker. Ik doe werkelijk alles voor mijn gasten. Hoe je met je gasten omgaat, is namelijk alles bepalend. Mijn gasten moeten het gevoel hebben dat ze bij me op bezoek komen. Ik bejegen iedereen hetzelfde. Daarnaast koop ik alles zoveel mogelijk in de buurt. Maar altijd geldt: kwaliteit prevaleert. Die Siciliaanse bloedsinaasappelen komen dan wel niet uit Rotterdam, maar lekkerder dan deze vind je ze niet. Dus ik denk dat het geheim ‘m zit in de combinatie van altijd gaan voor de beste kwaliteit en goed gastheerschap.”

“En wat heb je met de wijk?”
Faouzi: “Ik doe iets terug voor de buurt, dat vind ik heel gewoon. Zo ben ik partner van de coöperatie Made in Feijenoord. Die is in het leven geroepen om mensen uit de buurt op te leiden en een ambacht bij te brengen bij de ondernemers in de wijk. Daar zit een enorme potentie in. We zitten inmiddels met vijf ondernemers op 900 m2 in het oude Nestlé gebouw aan de Piekstraat. We hebben allemaal een Rotterdamse maatschappelijke visie en dat is om zoveel mogelijk arbeidskrachten uit de wijk te halen en de bewoners een vak te leren.

Daarnaast komen in een halfjaar hier zo’n 400 2e jaars mbo-leerlingen van het Zadkine. Samen met hen ga ik koken. Gewoon lekker met je handen aan de slag. Wat je daarvan leert, gaat naar je hart en pas daarna naar het hoofd. Die manier van leren, daar geloof ik in. Voor deze kinderen is het heel goed om een ambacht te leren, daar krijgen ze zelfvertrouwen van. En wat ik verder met de wijk heb? Zeg nou zelf, dit is toch een heel bijzondere plek. Mijn buurman die zeeman is, zei het laatst nog terwijl hij zijn klapstoel op het terras zette en in het zonnetje ging zitten: ‘Dit uitzicht, dit is Miami, Faouzi!’.”

“Waar heb je zo goed leren koken?”
Faouzi: “Ik heb geen horeca-achtergrond. En het tragische is: ik kook toch beter dan menig kok. Soms komt er een moment dat je niet anders kunt. Een keer zaten er zestig mensen in het restaurant en toen kwam mijn kok niet opdagen. Dan moet je wel. Kookboek De Zilveren Lepel was daarbij mijn leidraad en mijn redding. En dat is het nog steeds. Ongeveer drie keer per week wisselt de kaart. En ik gebruik mijn eigen invallen. Als ik ergens zin in heb, dan ga ik het maken. Bedrijfseconomisch niet altijd verstandig. Maar wel lekker!”

“Ik durf het bijna niet te vragen, maar… Mag ik een kijkje in je keuken nemen?”
Deze vraag nam Faouzi wel heel letterlijk. Arjen werd uitgenodigd een hele avond met hem mee te lopen in zijn restaurant en zijn gastheerschap werkelijk te ervaren. Arjen: “Wat een ervaring. Ik vond het net zo’n feest als het eten zelf. Samen met Faouzi heb ik Sint Jacobsschelpen bereid. Ik heb dit vaker gemaakt, maar nog nooit zo lekker!” 

Nijverheidstraat 2
3071 GC Rotterdam
T (010) 290 77 32
www.borgodaneto.nl