Kloppend hart van Rotterdam

Betoverend theater en spectaculaire stunts

Serga van Roon Tekst
Joke Schot Beeld

Dames in glitterpakjes, tijgers, woonwagens; wie op zoek is naar de romantische clichés van het circus, moet Rotterdam van 29 april tot 6 mei mijden. Het Circusstad Festival dat dan plaatsvindt, wordt gepromoot met de leuze ‘harder, beter, hoger sneller’. Het hooggeëerde publiek is gewaarschuwd.

Zowel internationale circusgroepen als jong en lokaal talent laten in de meivakantie hun kunsten zien in tenten op het Schouwburgplein. Ook zijn er voorstellingen in het Luxortheater en de Rotterdamse Schouwburg. Het festival belooft een smeltkroes van disciplines als (straat)theater, dans, (lucht) acrobatiek, muziek en jongleerkunsten.

Grenzen opzoeken

Het gaat dus niet om de truc alleen: artiesten zetten circustechnieken in om een (woordeloos) verhaal te vertellen. De organisatie kiest daarbij nadrukkelijk voor artiesten die de grenzen van de circustechniek opzoeken en ‘deze met een spottende lach overschrijden’.

‘Het gaat niet om de truc alleen’ 

De programmering van de zaterdag – 4 mei – is daar een goed voorbeeld van. Deze dag staat volledig in het teken van jongeren, onder het motto ‘Extreme Circus Arts meets Urban Arts’. Vrij vertaald: verschillende acrobatische ‘straatsporten’ als bascule, freerunning, en German wheels worden gecombineerd met urban arts als hiphop, urban dance en theater. Rotterdams talent laat hier zijn kunsten zien, maar er zijn ook voorstellingen van internationale artiesten.

Duizelingwekkende stunts

De organisatie is er in geslaagd bekende namen naar Rotterdam te lokken. Zo zijn er optredens van het fameuze Franse circusgezelschap Cirque Inextrémiste en tonen de Engelse jongleerkunstenaars van Gandini Juggling hun kunsten. De belofte van ‘harder, beter, hoger sneller’ zal zeker ook ingelost worden door de duizelingwekkende stunts van La Meute. Zes artiesten die onlangs afstudeerden aan de beste circusschool ter wereld. Een laatste tip: het Blick Theatre met een indringend, magisch poppentheater.

De circusartiest in jezelf ontdekken? Er zijn workshops jongleren, freerunning en rijden op een eenwieler. Kinderen (vanaf 2 jaar) kunnen ook terecht bij de Circuswerkplaats van het festival Circus Junior.

www.circusstad.nl