Kloppend hart van Rotterdam

“Ik kleurde de blaadjes van de boom paars en het was oké!”

Mick de Witte Tekst
Emiel Meijer Beeld

Bij Punt 5 mogen kinderen in een echt atelier aan de slag met het maken van beeldende kunst. Vrijheid staat voorop, als het aan oprichter Marion Rutten ligt. Maar mensen bij elkaar brengen, dát is haar droom.

“Nu ben ik een superman”, roept de zesjarige Damian wanneer hij een witte jas vol verfspatten aantrekt. De juf helpt hem met het bovenste drukkertje. Zijn klasgenootjes kijken intussen vol verwachting op naar docent Nina Westendorp van Kinderatelier Punt 5. Die vertelt namelijk dat zij vandaag zélf kunst gaan maken.

Als alle jassen netjes dicht zijn, vraagt Nina aan de kleine kunstenaars of ze weleens in een museum zijn geweest. “Ja”, zegt een meisje met een verlegen stemmetje: “Ik vond het heel mooi, maar als je kunst aanraakt dan moet je naar de gevangenis”.

“Het kunstwereldje is soms elitair en ontoegankelijk”, zegt Marion Rutten, oprichter van Punt 5 en al achttien jaar werkzaam in de wijk Delfshaven. “Het begon met nieuwsgierige kinderen die in mijn atelier kwamen kijken. Algauw organiseerde ik een tekenwedstrijd in samenwerking met scholen en ben ik op zoek gegaan naar een ruimte voor kunstlessen waar kinderen niet zo voorzichtig hoefden te zijn. De eerste locatie was ooit een kraakpand en in 2012 verhuisden we naar De Fabriek van Delfshaven langs de Schie.”

Wat drijft Marion? “Ik heb gezien dat de formule werkt. Juist nu in een tijd van polarisatie moeten we het vertrouwen in de kinderen behouden. En zij in ons! Niet alleen zijn ze ongelooflijk trots op Rotterdam; je kunt met kinderen werkelijk over alles praten. Ze hebben zo’n brede interesse. Niet alleen in hun tablets, hiphop en voetbal, maar ook in zoiets universeels als beeldende kunst.” Het is haar droom dat mensen wat dichter bij elkaar komen. En dat lukt: peuters, scholieren, maar ook ouderen komen langs in het kinderatelier. Marion: “Het brengt mensen echt samen. Kinderen ontdekken hun talent en bloeien helemaal op.”

In het atelier heerst vrijheid en de blaadjes van de boom mogen gewoon paars zijn. Wel knipt de juf vriendelijk, niettemin waarschuwend, met haar vingers: het is niet de bedoeling dat alle kinderen tegelijk aan de handvatten van de pers draaien. En dan, als het eerste kunstwerkje uit de drukpers rolt, weerklinkt een langgerekt ‘oooh, wat mooooi!’ van kinderstemmetjes door het lokaal. “Ik word later een kunstenaar die paddenstoelen tekent”, zegt Aydin enthousiast als hij zijn jas weer aantrekt. Damian twijfelt of hij later nog coureur wordt, want kunst maken vindt hij nu ook wel leuk: “Ik word er zo blij van!”

Iedereen is welkom om te komen kijken naar de exposities!

Stichting Punt 5

Mathenesserdijk 418 b, 3026 GV Rotterdam
www.kinderatelierpunt5.nl